19 Şubat 2015 Perşembe

Bana Sesini Bırak / Neslihan Önderoğlu (Günışığı Kitaplığı)

Köprü Kitaplar koleksiyonu, 18. kitabında çağdaş öykücü Neslihan Önderoğlu'nu konuk ediyor!

KÖPRÜ KİTAPLAR 

Gençleri ve her yaştan okuru edebiyatımızın usta kalemleriyle buluşturan, 2010 Mehmet Fuat Yayıncılık Ödülü'ne değer görülen "Köprü Kitaplar" dizisi, çağdaş Türk edebiyatının usta yazarlarının daha önce yayımlanmış yapıtlarını ve yeni kaleme aldıkları yapıtları bir araya getiriyor.

Çağdaş Türk edebiyatıyla çocuklar ve gençler arasında köprüler kurmayı amaçlayan "Köprü Kitaplar", Türk edebiyatının usta yazarlarının da çocuk ve gençlik edebiyatına farklı bir açıdan bakmalarını sağlayan iki yönlü bir köprü oluşturarak, henüz edebiyat yolculuğuna çıkmamış ya da başlangıcındaki genç kaşifleri, edebiyatın sonsuz yollarında unutulmaz keşif gezilerine devam ediyor. Okumak zorunda kaldığı "klasik" yapıtlardan bunalıp, her türlü kitaptan soğuduğunu sanan çocukları, gençleri ve her yaştan okuru, çağdaş edebiyatımızın unutulmaz tatlarıyla buluşturuyor.

Bugüne kadar 18 kitabı yayımlanan ve editörlüğünü edebiyatımızın önemli isimlerinden, eleştirmen, yazar, yayıncı Semih Gümüş'ün üstlendiği özgün koleksiyon, Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Müren Beykan tarafından yayına hazırlanıyor.

Semih Gümüş, "Köprü Kitaplar" için diyor ki: "Edebiyatımızın ustalarının gençler ve çocuklar için yazdığı kitaplardan oluşan bir dizi oluşturma düşüncesi bizi ayağa kaldırdı. Doğrusu kolay değildi. Adı üstünde, Köprü Kitaplar yayımlayacaktık. Okurlarla kitaplar arasında köprü kurma hayaline gerçeklik kazandırmak çok da çalışmayı gerektiriyordu. Her kuşaktan usta yazarımızın gençler için yazacağı kitaplar, belki yazarlarımız için de yepyeni bir deneyim olacaktı. Öyle de oldu.  Sonunda sağlam bir temel oluştu ve şimdi artık Köprü Kitaplar'ın benzersiz bir dizi halinde gitgide çoğalması önümüzde bir ödev olarak görünüyor. Edebiyatın insana ne denli zengin bir kimlik kazandırabileceğini okuyarak görebiliriz. Nitelikli her edebiyat kitabı gözümüz kulağımız gibidir. Bize yeni dünyalar açar onlar. Bunun ötesinde Kafdağı var."

Çağdaş edebiyatımızın önemli yazarları, "Köprü Kitaplar" dizisinde birer kitaplarıyla yer alabiliyor. Dizinin bugüne dek yayımlanan kitapları:

Necati Tosuner Keleş Osman
Ayhan Bozfırat Sokakta Tek Başına
Ömer Seyfettin Sivrisinek
Necati Güngör Sessiz Yürek
Osman Şahin Katuna'da Dokuz Ay
Azra Erhat Troya Masalı
Kadri Öztopçu Saklıköy'ün Kuşçusu
Turgay Fişekçi Yeşil Tatil
Müge İplikçi Yalancı Şahit
Nihat Ziyalan Attım Kapağı Yurtdışına
Behçet Çelik Sınıfın Yenisi
Oktay Akbal Kırmızı Yoyo
Fakir Baykurt Yandım Ali
Leyla Ruhan Okyay Leylek Havada
Cemil Kavukçu Yolun Başındakiler
Gaye Boralıoğlu İçimdeki Ses
Karin Karakaşlı Dört Kozalak
Neslihan Önderoğlu Bana Sesini Bırak


Bana Sesini Bırak

Neslihan Önderoğlu

Editör: Semih Gümüş
Yayına hazırlayan: Müren Beykan

Ayvalık'ta sakızlı lokma tadında bir yaz!

Editörlüğünü Semih Gümüş'ün üstlendiği Köprü Kitaplar dizisinin 18. kitabını, çağdaş öykücülüğümüzün dikkati çeken yazarlarından Neslihan Önderoğlu yazdı. Roman, annesiyle yıllar önce yolları ayrılan bir genç kızın, üniversite sınavındaki hayal kırıklığından ve evlilik hazırlığındaki babasının evindeki telaştan sıyrılmak için çıktığı yolculuğu anlatıyor. Ege kıyısında, Ayvalık'ın eşsiz atmosferinde bir anne ve kızın buluşmasını, ilkgençliğin umutlu yürek kıpırtılarını yalın bir dille öyküleştiriyor. Aile olmanın getirdiği sorumluluklar, bireyselliğin sınırları, engelli yaşamı, gençlerin gelecek hayalleri ve kaygıları gibi birçok konuya değinen roman, yazarın güçlü öykücülüğünün izlerini taşıyor. Neslihan Önderoğlu'nun bu koleksiyona özel yazdığı ve edebiyat serüvenindeki ilk romanı olan kitap, her yaştan okuru etkileyecek güçte.

Altı yıl önce annesiyle yolları ayrılan Duygu, üniversite sınavında istediği sonucu alamaz. Evde de babasıyla işler pek yolunda değildir. Ayvalık'ta yaşayan annesinden gelen bir haber üzerine onun yanına gitmeye karar verir. Hem biraz kafasını toplayacak, hem de herkesten gizlice yaptığı planı uygulamaya koyacaktır. Ancak yolda tanıştığı bir genç ve Ayvalık'ta keşfedilmeyi bekleyenler Duygu'nun aklını karıştırır...

Neslihan Önderoğlu, İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 2012'de yayımlanan ilk öykü kitabı İçeri Girmez Miydiniz? ile 2013 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazandı. 2013 yılında Mevsim Normalleri adlı öykü kitabı, 2014'te ise, editörlüğünü yaptığı Karla Karışık Kış Öyküleri Seçkisi yayımlandı. Murathan Mungan'ın hazırladığı Merhaba Asker ve Kadınlar Arasında seçkilerinde ve çocuklar için derlenen Bir Masal Anlat gibi seçkilerde öyküleri yer aldı. Notos, Sarnıç Öykü, Sözcükler, Kitap-lık, Özgür Edebiyat, İzafi, Dünyanın Öyküsü, Sıcak Nal, Türk Dili, Öykü Teknesi, Patika gibi çok sayıda dergi ve fanzine öyküleriyle katkıda bulunan Neslihan Önderoğlu, Sarnıç Öykü dergisinin editörlüğünü sürdürüyor. Yazarın ilk romanı, "Köprü Kitaplar" dizisi için yazdığı Bana Sesini Bırak (2015) adlı gençlik kitabı, Çağdaş öykücülüğün önemli isimleri arasında yer alan Önderoğlu, İstanbul'da yaşıyor.


Hiç yorum yok: