13 Mayıs 2014 Salı

Can ile kitap okuma maceralarımız (1)


Kitap tanıtımları ve yorumlarına biraz ara verip kendimle ilgili yazayım dedim.
Sıkılmışsınızdır belki kitap tanıtımlarından :)

Blogumu takip edenler bilir, ben kitap okumadan yaşayamam. Belki diyeceksiniz bu kadar çok okuyorsun ama blogunda göremiyoruz yorumlarını. Haklısınız, çünkü bloga eskisi gibi düzenli yazamıyorum. İş güç, hayat gailesi işte...Belki biraz da bunlarına ardına sığınıyorum...Bazen de insan biraz uzaklaşmak istiyor bazı şeylerden, sonra yine bir şevkle başlıyor kaldığı yerden. Benimki  de böyle bir dönem diyelim işte...

Kitap okumayı çok seven bir anne olarak oğlumun da okumaya alışmasını ve okumayı sevmesini çok istiyorum. Bunun için özel bir gayret göstermedim çünkü zaten evde her yerde kitap var ve annesi sürekli kitap okuyor. Ayrıca bebekliğinden itibaren ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir çok kitap aldım. Kitapları kimi zaman ısırdı, yemeye çalıştı, kimi zaman açıp inceledi, resimlerine baktı, yani kitaplarla tanıştı. Şimdilerde neredeyse benimkine yakın sayıda kitabı var! Dilediği zaman gidip kitaplığında alıyor, resimlerine bakıyor, ya da bana getirip "anne bunu oku" diyor.

Çocuklara kitap okumayı sevdirmek isteyen anne babalar, bence yapacağınız tek şey kitap okumak! Eğer siz anne baba olarak kitap okumuyorsanız, çocuğunuzdan da kitap okumasını beklememelisiniz. Çünkü çocuk sizde ne görüyorsa birebir taklit ediyor. Eğer evde hiç kitap okumuyorsanız, başucunuzda her daim kitaplar durmuyorsa, çantanızda cüzdanınız, telefonunuz gibi kitabınız da olmazsa olmazınız değilse, yüzlerce binlerce kez kitap oku dediğiniz çocuğunuz kitaplara yanaşmayacaktır.

Bizim özellikle gece uyumadan önce kitap okuma seansımız var Can ile. Can'ı mümkün olduğunca erken yatırmaya çalışıyorum, sabah erken kalktığı için. Ama uyumadan önce mutlaka kitaplarına bakmak istiyor ya da benden kitap okumamı istiyor. Bazen ben okuyorum, bazen o okuyor gibi yapıp kendince hikayeler uyduruyor :) Bazen de sadece resimlerine bakıyor.  Yani oğlum kitapları seviyor, eminim ki bu sevgi yaşı ilerledikçe de devam edecek. Bu ara en çok çıkartmalı kitaplara ilgi duyuyor. O çıkartmaları alıp istediği yere yapıştırmak çok hoşuna gidiyor. Bir de tabii vazgeçilmez favorimiz Caillou var! Hem çizgi filmlerine bayılıyoruz, hem de kitaplarına.

Size naçizane tavsiyem çocuklara kitapları sevdirmek istiyorsanız, bırakın kendileri seçip alsınlar, siz sadece yol gösterin. Onu alamazsın, bu olmaz, şunu al diye karışmak yerine, güzel güzel açıklayın bak bu senin sevebileceğin bir kitap diye. Tabii öncelikle sizin kitap okumayı sevmeniz gerek ki, çocuklarınız da sevsin...


3 yorum:

lucello design dedi ki...

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak o kadar önemli ki.. Bizim en önemli eksiğimiz bu bence, okumuyoruz. Yeni nesil umarım çok okuyan, hatta her gün mutlaka eline kitap alan bireyler olur.

Unknown dedi ki...

Gecen seneye kadar ben kim kitap okumak kimdi. Her şey ailede baslar meselesi. Kimse bana kitap oku demedi ve kimsenin de kitaba merakı yoktu. Ve ben hem kendi sınıfımda hem de aile içerisinde çok kitap okuyan statüsünü kazanmış bulunmaktayım.

Unknown dedi ki...

Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim. Ben de çocuk kitapları okuyorum :)
Sevgiler