14 Ocak 2016 Perşembe

Yaşama Tutunmak İçin Nedenler


Son zamanlarda merak ettiğim bir kitabı okuyup bitirmenin verdiği mutluluk var üzerimde.

Kolektif Kitap'ın yeni çıkan kitaplarından Yaşama Tutunmak İçin Nedenler, ilginç konusuyla dikkatimi çekti.
Kitabın yazarı Matt Haig bir depresyon geçirmiş, oldukça da uzun sürmüş, kitabında da bu dönemde yaşadıklarını, düşüncelerini, hayata bakışını anlatmış. Öyle güzel anlatmış ki, acaba okuyucu ne düşünür kaygısı taşımamış, olduğu gibi, açıkça yazmış her şeyi.
Kitabın sonuna koyduğu "Nasıl Yaşamalı (yardımcı olacağını düşündüğüm ama şahsen her zaman uyamadığım kırk tavsiye) bölümünü çok severek okudum; gerçekten faydalı tüyolar vermiş.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

"Hissedilen ve hissedilmesi beklenen duygulara sıkışmış insanlara yalnız olmadıklarını hatırlatan Yaşama Tutunmak İçin Nedenler, kişisel bir hastalık öyküsü üzerinden toplumsal rahatsızlıklara işaret eden bir anlatı.

Matt Haig, depresyonla ışığını yitirmiş kaygı dolu kişisel tarihini yazarak, bizi zihnin iç karartıcı odalarından yavaş adımlarla çıkmaya davet ediyor.İyi hissetmeye ihtimal vermeyenlere, her şeyin daha da kötüleşebileceğinden korkanlara daha iyi hissetmenin ve daha çok sevmenin ihtimalini sunuyor.

'Depresyon, duygu ve düşüncenin bir nevi kuantum fiziği sayılır. Normalde üstünü örttüğünüz ne varsa açığa çıkarırken, sizi ve bildiğiniz her şeyi ortaya döker. Sadece evrenden ya da Carl Sagan'ın deyişiyle 'yıldız tozu'ndan oluşmakla kalmayıp, onun kadar karmaşığızdır da. Evrimsel psikologlar haklıdır belki: Kozmostan haberdar ilk tür olmanın bedelini, evren dolusu karanlığı hissederek ödüyoruzdur."

Eğer mutsuzsanız, bu aralar kendinizi kötü hissediyorsanız, kitaba bir göz atın derim.

Hiç yorum yok: