12 Eylül 2015 Cumartesi

Günışığı Kitaplığı ve ON8 Kitap'tan Yeniler

Yeni kitaplara devam!
Kaçırmamak gerek!

Günışığı Kitaplığı'nın Köprü Kitaplar serisine bir yenisi eklenmiş:

Elde Var Hikaye 





















Yazan: Tarık Dursun K.
Editör: Semih Gümüş
Yayına Hazırlayan: Müren Beykan

Ustanın ardından minnetle:
Elde Var Hikaye

"2010 Mehmet Fuat Yayıncılık Ödülü'yle taçlanan "Köprü Kitaplar" koleksiyonunun 19.kitabı, Tarık Dursun K. nın özenle seçilen öykülerinden derlendi. Heyecanla beklediği kitabının hazırlıkları sürerken aramızdan ayrılan usta yazar, hikayelerini gençlere miras bıraktı. 1950'lerin en verimli yazarlarından sayılan Tarık Dursun K.'nın kitapta yer alan 13 öyküsü sokağı, gençleri, işçiyi ve hayatı naif ayrıntılarıyla anlatıyor. 'Köprü Kitaplar'ın editörü Semih Gümüş, gerçekçi diyalogları ve yalın üslubuyla bir dönemi kayda geçen ödüllü yazarın edebiyatımızdaki yerini, 'Sait Faik'e yakın, Orhan Kemal ve Sabahattin Ali'nin yanı başında,' diye tanımlıyor. Müren Beykan'ın yayına hazırladığı kitap, Tarık Dursun K.'yı hatırlamak ya da tanımak isteyenler için benzersiz bir edebi yolculuk şansı."

Fotoğraf çektirirken yerinde duramayan çocuğun gülüşü, ağaya kafa tutan adamın isyanına karışıyor. Karda kayan çocukların neşe çığlıkları, ayakkabı diken ustanın kederiyle yarışıyor: Kırlar, Kırlar, Ey Kırlar'; İda; Tutanak; Çocuklar İçin Bir Öğretmen; Biz İnsanız; Öpüşsüz Bir Güvercin Aşkı; Bahriyeli Çocuk; Kerem ile Aslı; Ve Büyükanne Aşk Yokken Ölür; Hatırla Ey Peri!; Geriye Dönüş'lü Hikaye; Babam ve Ben; Elim Elim İbrişim, Elde Var Bir Kuşum.



"Tarık Dursun K., her türde başarılı ürünler vermişti. Tarık'ın Türkçesinin kıvraklığı okuru daha ilk satırda kendine çeker."  Doğan Hızlan

"Çok değerli bir öykücü... Türkçeyi en iyi kullanan yazarlarımızdan biridir."  Selim İleri

"Tarık Dursun K., güzel öyküler yazdın bıraktın; gittin."  Murathan Mungan


Tarık Dursun K., 1931 yılında İzmir'de doğdu, ortaokulu dışarıdan bitirdi. Senaryo, çocuk kitabı, öykü, roman, şiir, deneme gibi farklı türlerdeki ürünleriyle 1950'lerin en verimli kalemlerinden sayılan yazarın İnsan Kurdu ve Kurşun Ata Ata Biter adlı romanları sinemaya aktarıldı. "Yabanın Adamları" ile 1967 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı; Kurşun Ata Ata Biter ile 1984 Orhan Kemal Roman Armağanı'nı; "Ona Sevdiğini Söyle" ile 1958 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı; Ağaçlar Gibi Ayakta ile 1990 Yunus Nadi Roman Armağanı'nı, Hepsi Hikaye ile de 2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 2014'te Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne değer görüldü. Hoşça Kal Küçük (1978), Otobüsüm Kalkıyor (1990) ve Benim Dedem Bir Tane (1998) adlı çocuk romanları da bulunan yazar, heyecanla beklediği Elde Var Hikaye kitabının baskı hazırlıkları sürerken, 11 Ağustos 2015'te aramızdan ayrıldı.



İnsan Kendine De İyi Gelir


Yazan: Ahmet Büke

Ahmet Büke'nin "Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi" çıktı!

"Hakikatin Z. Hali'ni anlatan öyküler!

Gece, Hatçam Teyze'yi eve bırakırken omuzuma dokundu.
"Evlatçım, mesarif dediydim ama benim param buğdaylara yetti," dedi.
"Biliyorum Hatçam Teyze," dedim. "Canın sağ olsun." 

Ertesi sabah yine gün doğmadan uyandım. Yan komşu Türkan Şoray'lı bir film açmış, sesleri bana kadar geliyor. Şöyle dizlerimi yokladım. Her zamanki ağrı gitmiş gibi geldi bana.

"Acaba cemre dizlerime de düşmüş müdür?" dedim.
İşte insan böyledir. Bile bile aldanmayı bilir.
Ama insan kendine de iyi gelir...

Ana babasız, aile büyükleriyle kalmış bir çocuk... Mahallenin Arap Hatçam Teyze, Bakkal Nihat, Berber Kazım gibi hayli garip, pek müstesna karakterleri...Toplumsal tarihimizin acı tatlı anılarına takılan bir kişisel tarihin izinde öykü öykü saat kaç!..

Çağdaş edebiyatımızın öykü anlatıcısı Ahmet Büke, ON8 Blog'daki "Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi"nde bir yıl boyunca her hafta öykü yazdı. Karakterlerin öyküden öyküye atladığı bir seçki, yeni öykülerle bir araya geldi. Ödüllü öykücü Ahmet Büke, Mevzumuz Derin'in ardından ON8'deki ikinci kitabı İnsan Kendine De İyi Gelir'de, yatay zamanların derinlikli ayrıntılarıyla hem acıtıyor, hem de kırılgan ruhlara şifa oluyor.













Hiç yorum yok: