7 Aralık 2009 Pazartesi

Yemek yapmaya özeniyorsanız, önce teknik öğrenin

Dün Hürriyet gazetesinin Pazar ekinde vardı bu yazı.Ben de çok beğedim ve gazeteden kesip, okumayanlar için burada yayınlamaya karar verdim.


ETLİ TÜRK YEMEKLERİ
Temel teknik şöyle:Soğanı yağda kavurun.Kuşbaşı kesilmiş kuzu etini ilave edin.4-5 dakika daha kavurun.Kabuğu soyulmuş domatesleri de ekleyip, suyunu çekene dek karıştırın.Değişik sebze malzemeleri koyup kavurun ve sonra su ilave edin.
*Pırasa parçaları koyun, etli pırasa olsun.
*Bezelye taneleri koyun, etli bezelye olsun.
*Önceden haşlanmoş fasulye koyun, etli kuru fasulye olsun.
*Önceden haşlanmış nohut koyun, etli nohut olsun.
*Etlerin pişmesine yakın patates koyun, etli patates olsun.
*Lahana koyun, etli lahana olsun.
*Bamya koyun, etli bamya olsun.
*Patates, biber, patlıcan ve kabak koyun, etli türlü olsun.
*Patates, biber, arpacık soğan, kekik koyup toprak kapta pişirin güveç olsun.
*Güveci fırında pişirin, fırında güveç olsun.
*Türlüyü fırında pişirin, fırın türlü olsun.
*Patates, soğan, sarımsak, maydonoz koyup kapağını kapayın ve fırına verin, güveç kapama olsun.
*Taze soğan, dereotu, marul yaprağı koyup kapağını kapayarak fırına verin, kuzu kapama olsun.
*Marul yerine pazı yaprağı koyun, pazılı kuzu kapama olsun.
*Marul yerine lahana koyun, lahanalı kuzu kapama olsun.
*Lahana, arpacık soğanı,kereviz, pırasa, şalgam, patates ve maydonoz koyun, Abant kapaması olsun.
*Patlıcan ve bol domates koyun, patlıcan kebabı olsun.
*Dolmalık biber de ekleyin, patlıcanlı Abant kebabı olsun.


KÖFTELER
Kuzu veya dana kıymasını ya da karışımını:
*Biber ve iç yağı koyun, yassı şişe dizip ızgarada pişirin, Adana Kebap olsun.
*Yassı şişe dizip ızgara edin, şiş köfte olsun.
*Tereyağlı pide ve yoğurt üzerine yerleştirin, yoğurtlu köfte olsun.
*Kıymaya ekmek kırıntısı, soğan vs. koyup yoğurun, tepsiye dizin, domates, biber, un ve salça koyup pişirin, İzmir köfte olsun.
*Patates koymayın, sultan köfte; kıymayı ekmek, maydonoz vs. ile yoğurup ızgarada pişirin maydonozlu köfte olsun.Maydonoz koymayın, ızgara köfte olsun.
*Köftelerin boyunu küçültüp tereyağlı pide üstüne oturtun, Akhisar köfte olsun.
*Dana kıymasını tuzla yoğurup şişte ızgara edin, domates, yeşil biber ve köfteleri tereyağında sote edin, pide üstünde yoğurtla verin, Tire köfte olsun.
*Kıymaya karbonat koyun, İnegöl köfte; yumurta koyun Tekirdağ köfte olsun.
*Kıymayı soğan, yumurta vs. ile yoğurun, küçük köfteler yapın, güvece koyup kızarmış patates, patlıcan ve domates ilave edip su içinde pişirin, bahçıvan köfte olsun.
*Kıymaya haşlanmış pirinç koyun, un ve yumurtaya bulayıp yağda kızartın, kadınbudu köfte olsun.
*Kıyma, ekmek, soğan suyu, yumurta koyup yoğurun, parmak gibi yuvarlayın, una bulayıp yağda kızartın, kuru köfte olsun.
*Kıymayla haşlanmış pirinci ve köfte malzemelerini karıştırıp küçük toplar yapın; et suyuna limon-yumurta sarısı karışımıyla köfteleri ekleyin, terbiyeli ekşili köfte olsun.
*Suyun içine doğranmış havuç ve arpacık soğanı koyun, sebzeli terbiyeli köfte; suya bezelye koyun, bezelyeli terbiyeli köfte olsun.
*Hızınızı kesmeyin, farklı şeyler ekleyin, 'sizin özel' köfteniz olsun.



DOLMALAR
Kıyma ve pirinç esaslı bir iç hazırladıktan sonra:
*Biberin içine doldurun, biber dolma olsun.
*Patlıcanın içini doldurun, patlıcan dolma olsun.
*Adana patlıcanına doldurun, suyuna nane-ekşi koyun, Adana dolması olsun.
*Kuru patlıcana doldurun, kuru patlıcan dolması olsun.
*Kabağın içine doldurun, kabak dolması olsun.
*Enginara doldurun, enginar dolması olsun.
*Ekmeğe doldurun, ekmek dolması olsun.
*Patatese doldurun, patates dolması olsun.
*Kabak çiçeğine doldurun, kabak çiçeği dolması olsun.
*Kuru soğana doldurun, soğan dolması olsun.
*Domatese doldurun, domates dolması olsun.
*Kerevize doldurun, kereviz dolması olsun.
*Haşlanmış lahana yapraklarıyla sarın, lahana dolması olsun.
*Pazı yapraklarıyla sarın, pazı dolması olsun.
*Asma yaprağına sarın, yaprak sarma olsun.
*Pırasa yaprağını haşlayıp sarın, pırasa dolması olsun.

Pirinçli içe kıyma yerine tarçın, kuş üzümü, fıstık, karabiber vs. ekledikten sonra:
*Biberin içine doldurun, zeytinyağlı biber dolması olsun.
*Patlıcanın içine doldurun, zeytinyağlı patlıcan dolması olsun.
*Kabak çiçeğine doldurun, zeytinyağlı kabak çiçeği dolması olsun.
*Midyeye doldurun, midye dolma olsun (sakın ola yemeyin).
*Kalamara dolsurun, kalamar dolma olsun.
*Bağırsağa doldurun, bumbar olsun.
*Asma yağrağına sarın, zeytinyağlı sarma olsun.
*Lahanaya sarın, zeytinyağlı lahana dolması olsun.
*Hiçbir şeye sarmadan pişirip yiyin, iç pilav olsun.


ZEYTİNYAĞLILAR
*Taze baklaları tencereye dizin, üzerlerine doğranmış soğan, dereotu, zeytinyağı ve su koyup kapağını kapayarak ağır ateşte pişirin, zeytinyağlı bakla olsun.
*Bakla yerine enginar koyup pişirin, zeytinyağlı enginar olsun.
*Taze fasulye koyup pişirin, zeytinyağlı taze fasulye olsun.
*Domates ve biraz şeker koyun, zeytinyağlı taze Ayşe fasulye bastı olsun.
*Pırasa koyun, biraz pirinç ve havuç dilimleri de ekleyip pişirin, zeytinyağlı pırasa olsun.
*Kereviz koyup pişirin, zeytinyağlı kereviz olsun.
*Havuç dilimleri koyup pişirin, zeytinyağlı havuç olsun.
*Bamya koyun, zeytinyağlı bamya olsun.
*Domates ve biraz toz şeker koyun, zeytinyağlı bamya bastı olsun.
*Yer elması dilimleri koyun, zeytinyağlı yer elması olsun.
*Farklı sebzeler koyun, zeytinyağlı türlü olsun.
*Yoldan geçeni koyun, zeytinyağlı yoldan geçen olsun.


NOT:Yazı Hürriyet gazetesi Pazar ekinden, resimler ise çeşitli internet sitelerinden alınmıştır.

8 yorum:

poh poh perisi dedi ki...

tam buzdolabına yapıştırmalık bir yazı olmuş :)

zeynep dedi ki...

çok güzel bi yazıymış bu..harika hemen kaydediyorum

Anne ve kızları dedi ki...

Evet Poh Poh Peri'cim,bence de:)

Anne ve kızları dedi ki...

Zeynep'cim işine yaradıysa çok sevindim:)

Anne ve kızları dedi ki...

Güzel kızım eline sağlık.. Bu yazı tecrübelerime rağmen benim bile çok işime yarayacak. Gerçekten yemek yapmaya yeni başlayanlar içinde çok yararlı bir yazı olmuş.. öpüyorum canımm...anneciğin..

ஐ : ) STİL DİREKTÖRÜ ( : ஐ dedi ki...

varya tam saklanacak bir yazı bu mailime attım sağol canım

Anne ve kızları dedi ki...

Rica ederim Eda'cım!
Sevgiler...

www.capricemoda.com dedi ki...

harika bir yazi olmus saol paylastigin icin :)