25 Haziran 2012 Pazartesi

Kardeşim Benim / Cynthia Lord


Otistik bir tanıdığınız oldu mu hiç? Bir akrabanız, arkadaşınız? Ya da ailenizden biri? Nasıl bir hastalık olduğunu, otistik kişilerin nasıl davrandıklarını gözlemlediniz mi?
Günışığı Kitaplığı'nın enfes kitaplarından biri olan Kardeşim Benim'i okudum geçtğimiz hafta sonu.O kadar sıcak bir hikaye ve duru bir anlatımı var ki, iki günde bitiverdi.
Kitapta Catherine ve otizmli kardeşi David'in öyküsü anlatılıyor. Catherine, otizm hastası bir kardeşle yaşamanın ne kadar zor olduğunun farkındadır ve bu durumdan da oldukça yorulmaktadır. Anne ve babasının kardeşinin isteklerine hep öncelik vermesi, dışarıda insanların David'e farklı bir yaratıkmış gibi bakmaları ve kendi hayatını dilediği gibi yaşayamaması canını sıkmaktadır. Bu sebeple, kardeşinin ve kendisinin hayatını düzene sokabilmek için sık sık kurallar koymaktadır ancak kardeşinin bu kurallara ne kadar uyduğu da ayrı bir konudur.
Bir gün kardeşiyle birlikte gittiği terapi kliniğinde Jason'la tanışır. Jason tekerlekli sandalyeye bağımlıdır ve konuşamamakta, sadece kitabındaki kartlarda bulunan resimleri göstererek etrafıyla anlaşabilmektedir. Resim yapmayı çok seven Catherine, Jason'ın daha fazla kelime kullanabilmesi için ona çeşitli resimleri çizerek kartlar hazırlamaya başlar ve gitgide Jason'la samimiyeti artar. Ayrıca komşu eve taşınan ailenin kızı Kristi ile de tanışır ve onunla çok iyi arkadaş olacaklarını hayal eder.
Kitap o kadar içten bir dille yazılmış ki, okurken kendinizi kaptırıveriyorsunuz. Ayrıca yazarın çocukları çok iyi tanıdığı ve onların düşünce tarzını, konuşmalarını çok iyi bildiği de aşikar.Otizmli bir kardeşle yaşamanın zor ve keyifli yanları da kitapta çok güzel yansıtılmış.
Bu kitabı özellikle 12-13 yaşındaki çocuklar için öneriyorum. Yaz tatilinde sıkılmadan, keyifle okuyabilecekleri bir kitap. Anne babalara duyurulur:)

9 yorum:

suhuba dedi ki...

Bu kitaba bayıldım. 11 yaşındaki oğlum için alıp okumasını sağlamalıyım. Hatta birlikte okuyabileceğimiz bir kitap olduğundan daha keyifli bence :) Çok teşekkürler canım :)

Syhn dedi ki...

yorum yapmıştım geldi mi acaba? tekrar aynı şeyleri yazmayayım :/

Bak Bu Harika dedi ki...

konusu çok ilgimi çekti okumak istiyorum. bu kitaptan haberim olmasını sağladığın için teşekkürler.

Görüşmek üzere
http://www.bakbuharika.blogspot.com
http://www.facebook.com/harikadekorasyon

Adsız dedi ki...

çok gğüzel

Adsız dedi ki...

aslında biraz güzel biraz da sıkıcı:P

Unknown dedi ki...

kitabın konusuuuuu???????

Unknown dedi ki...

Aziz Sevimer,
Yazıyı okursanız kitabın konusunda bahsediliyor.

Gülay apaydin dedi ki...

Karakterlerinin isimlerini bilen varmı acaba

Unknown dedi ki...

Catherine, David, Jason, Kristi
Gülay apaydın