7 Eylül 2011 Çarşamba

Ah İskender Ah!




















Bir insan ancak bu kadar güzel yazar ve bir hikaye ancak bu kadar güzel anlatılır.

Elif Şafak'ın Aşk'ını okuduğumda çok etkilenmiş, apayrı bir dünyaya adım atmıştım, hiç bilmediğim, hiç görmediğim.Bundan daha ötesi yazılamaz diye düşünmüştüm.İskender'i yazdığını duyunca da çok merak etmedim açıkçası, nasıldır, ne anlatmıştır bu kitabında diye.Ama kitap çıkıp da yavaş yavaş yorumları okudukça, tavsiyeleri, beğenileri gördükçe heyecanım arttı.Geçenlerde doğumgünüm bahanesiyle kitaplarımın arasına giriveren İskender'in bana göz kırpmasını daha fazla göz ardı edemedim ve başladım okumaya.Daha ilk cümle beni İskender'in dünyasına alıverdi:
"Benim annem iki kez öldü..."
Okudukça Esma'yı, İskender'i, Pembe'yi, Adem'i, Cemile'yi, Yunus'u, tanıdım, tanıdıkça kendimi onların dünyasında kaybettim.Her birinin hikayesi aslında ayrı birer kitap olacak türdendi.Ve Elif Şafak onları öyle biraraya getirmiş ki, her sayfanın sonunda adeta ben de onlardan biri oldum, onların yaşadıklarını yaşadım.İskender'in her metubunda ağladım, Pembe ile Cemile'nin birbirlerine olan özlemini paylaştım, Yunus'un o saf duygularında gülümsedim...Ve asla, bir sonraki sayfada neler olacağını tahmin edemedim, belki de etmek istemedim.Bıraktım kendimi karşıma çıkacak sürprizlere.Ve aktı gitti hikaye, götürdü beni bambaşka alemlere...

Bir tek kapağını beğenmedim kitabın.Elif Şafak'ın erkek olup poz vermesi gereksiz geldi bana.İskender olmuş ama olamamış aslında.İskender yakışıklı, asi, annesinin gözbebeği, aynı zamanda da duygusal bir erkek.Ama Elif Şafak kapakta çok eğreti bir şey olmuş, ne erkek ne kadın, arada kalmış sanki...Ben beğenmedim.

Fakat kitap, mutlaka ama mutlaka okunmalı.

17 yorum:

Gizem. dedi ki...

Alıp okumak nasip olmadı bir..Hep hemen almalı diyorum sonrada unutuyorum.Kapağa gelince bence şu haliyle yani kitabı daha okumadan çok itici geliyor bana.Belki okuyunca bir bağ kurarım..

thalassapolis dedi ki...

Ben çok karışık buldum bu kadar karakteri ve hikayeyi bilmiyorum belki de benim ruh halim ile alakalı. Kapak konusunda hem fikiriz. :)

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

İskender kitabını ben de çok beğendim,zaten Elif Şafak'ın okuyup da beğenmediğim bir kitabı olmadı daha...
Kitap edebi bir roman tadı verdi ,hem bitsin, meraklandım , hem bitmesin, ayrılmayalım dedirtti:))
Sizin de beğenmenize sevindim.
Sevgiyle kalın!

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın kitapla ilgili hiç fikrim yoktu ama senin bu güzel sözlerinden sonra muhakkak okumalıyım dedim :)

Zeynep'in Evi dedi ki...

Nasılda ters köşeye yatırıyor sonunda değilmi, nasılda doğru bildiklerini bir anda yanlış çıkarıyor..nicedir böyle olmamıştım bi kitap okurken..ve kapağa gelirsek, eğer Elif Şafak böyle bir kapak düşünmeseydi bile ben bu kitabı alırdım, ve innaıyorum ki insanlar kapak fotoğrafına değil yazarına bakıp aldı..

Krnc dedi ki...

Elif Şafak'ın Aşk ve Mahrem kitaplarını okudum.Yazım üslubundan çok etkilendim.Farklı bir tarzı var ve seçtiği kelimeler insanı oldukça etkiliyor.
İskender kitabını çok merak ediyorum,kitap listeme ekledim zaten.Ve okumadan memnun kalacağıma emin olduğum yazarlardan birisi.En kısa zamanda okurum inşallah.Çünkü alıp okumak istediğim o kadar çok kitap var ki :)

beenmaya dedi ki...

kalemini severim ve kalemi güçlü de bilirim. ama nedense eskisi kadar ilgimi çekmiyor elif şafak...

FBlackmamba dedi ki...

elif şafak son yıllar türkiyenin en populer yazarlarından biri özellikle aşk romanıyla rekorları altust etti.iskender çok eleştri aldı doğal olarak çünkü çıtayı çok yuksek biryere koymuştu beklentiler çok fazlaydı.benim de kanaatim iskenderin sıradan bır roman olduğu okuduğum diğer kitaplarının çok altında kalmış pinhan ve aşk çok daha etkileyici ve etkisinden çıkmanın zaman aldığı romanlardı.elif şafağın en buyuk artısı roman vasat olsa da inanılmaz bır akıcılıkla anlatıyor olayları ve dili çok güçlü bu nedenle yazdıkları herzzaman ilgi görecektir.

beenmaya dedi ki...

ha bir de artık çok daha popüler tarzda ve konuda yazmaya başladı sanki mesela bir mahrem bir pinhan çok daha farklı, her okuduğunda başka bir anlam saklı kitaplar bana göre...

Unknown dedi ki...

İskender'i ben de çok merak ediyorum..En kısa zamanda okuyacağım inşallah..

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Hemen aldım ve okudum, ben de tüm eleştirileri kulak arkası yaptım ve okudum... Çok etkilendim. Özellikle tüm annelerin ( hele de erkek çocuk annelerinin) okumasını tavsiye ederim... Sünnet anısı çok travmatikti...

Unknown dedi ki...

Gizemcim,
Bence hemen al,başla okumaya.

Sevgili Thalassapolis,
Çok karakter var ama hepsi birbiriyle bağlantılı,insanı yormuyor.Oku bak göreceksin.

Sevgili Baykuşgözüyle,
Gerçekten de Elif Şafak'ın tüm kitapları güzel.
Siz de sevgiyle kalın:)

Sevgili Esra,
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.Hemen oku bence:)

Zeynepcim aynen,insanı şaşırtmayı çok güzel becermiş Elif Şafak.Kitabın kapağı konusunda tabii ki sana hak veriyorum.Elif Şafak yazdığı için aldım ben kitabı,kapağı güzel olsa olmasa da dert değil.

Sevgili Krnc,
Ben de onu okumadım bak!Aynen ya,okumam gereken o kadar çok kitap var ki,günlerce aralıksız okusam ancak biter herhalde!

Unknown dedi ki...

Sevgili Beenmaya,
Haklısın ama bence İskender'i bir oku derim.Fikrini değiştirmene çok faydası olabilir:)

Sevgili Blackmamba,
İskender'in hikayesine şöyle bir bakıldığında çok sıradan bir hikaye ama dediğin gibi anlatımı çok güzel ve bu da bir yazarda çok önemli bir özellik.

Sevgili Neşe,
En kısa zamanda oku bak beğeneceksin:)

Sevgili Kiraz Çekirdeği,
Ne güzel demişsin "tüm eleştirileri kulak arkası yaptım okudum" diye.Ben de aynen öyle yaparım.Eğer bir kitaba kafayı taktıysam,tüm dünya ona kötü dese de,ben kendi fikrimi edinmek için okurum.Aynı şey filmler için de geçerli.

Sevgili Medanşeri,
Bence bu kez eline al ve bırakma:)

ayca dedi ki...

İskender i bir çırpıda okudum ben de. "Aşk" ın çıtasına ulaşamamış ama güzel bir kitaptı. Özellikle kapak konusunda hislerime tercüman olmuşsun!!!

Adsız dedi ki...

kitabı ben de çok beğendim ve hediye ediyorum şimdi de blogda:)

Adsız dedi ki...

sevgili kitap kurdu,iskender'le ilgili düşüncelerine katılıyorum.kapağına bakarak yorum yaptığım kitap beni içine çekti...

mor kulube dedi ki...

kitabı okudum, hatta ben de bi postla paylaştım bloğumda.düşüncelerimiz tam manasıyla çakışmış..beni de derinden etkiledi, kayboldum gittim okurken..kapak; ben sevemedim :)