25 Eylül 2011 Pazar

İlk Agatha kitabım
























Bugüne kadar hiç Agatha Christie okumadım. Arkadaşlarım hep tavsiye ediyordu, oku mutlaka çok zevkli, çok sürükleyici diye. Hatta canım arkadaşım Deniz de bana bir-iki kitabını vermişti okumam için ama okuyamamıştım bir türlü. En sonunda artık bir yerden başlamam gerektiğine karar verdim ve Doğu Ekspresinde Cinayet'te karar kıldım.

Sanırım tüm kitaplarında olduğu gibi bu kitapta da hikaye akıp gidiyor. Hızlı hızlı okuyorsunuz merak ettiğiniz için. Doğu Ekspresi'nde işlenen bir cinayet var, şüpheliler var, cinayeti çözmeye çalışan dedektif Hercule Poirot var.Tek tek herkesi dinleyip, delilleri toplayıp faili bulmaya çalışıyor ama bu arada ortaya neler neler çıkıyor.Üstelik sonunu da öyle bir yazmış ki Polisiye Kraliçesi, asla tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde! Eh siz de deli gibi merak ettiğiniz için, bir çırpıda okuyup bitiriyorsunuz kitabı!

Geçenlerde (15 Eylül) 121. doğum yıldönümüydü İngiliz yazarın.

İlk polis romanı The Mysterious Affair of Styles çeşitli yayınevleri tarafından geri çevrildikten sonra, 1920'da basılmış. 1926 yılında Agatha Christie kaybolmuş ve bütün aramalara rağmen 11 gün boyunca bulunamamış. Arabası bir göl kenarında bulunmuş, ağaçlara çarpmış, bavulları dağılmış bir vaziyette... Amaç, Agatha Christie göle düştü süsü vermekmiş. Sonra birden ortaya çıkmış ancak hiçbir açıklama yapmamış. Bu sır hala çözülememiş!
Ayrıca Agatha Christie, Mary Westmacot takma adıyla aşk romanları da yazmış.
(http://tr.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie)

Beğendim mi? Hem de çok!Agatha okumaya devam!

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
"Gece yarısından sonra artan şiddetli tipi yüzünden Doğu Ekspresi artık yoluna devam edemeyecek durumdadır. Yılın bu zamanlarında lüks tren tamamen doludur. Ertesi sabah yapılan kontroller sonucu tüm yolcuların sağ salim trende olduğu anlaşılır. Ancak defalarca bıçaklanarak öldürülen Amerikalı yolcunun kompartımanının kapısı içeriden kilitlidir.
Sonunda trende yolculuk etmekte olan Hercule Poirot cinayeti incelemeye başlar. Ancak kimi yolcular cinayetin izlerini yok edebilmek için yaşlı dedektifin dikkatini dağıtmaya çalışırlar. Poirot, kehanet sayılabilecek bir saptamayla cinayeti bir değil iki şekilde çözümlemeyi başarır."

12 yorum:

Krnc dedi ki...

Bende hiç Agatha kitapları okumadım:)
Neden okumadım bilmiyorum,ki polisiye türü romanları seven biriyimdir oysa.Listeme eklemeliyim o zaman :)

Nefertiti dedi ki...

Ben de yalnız bir kitabını okudum, devamını getirmezsem çatlarım :)

вєуαz ℓαℓє dedi ki...

En sevdiğim yazar,bi ara öyle üstüste okudum ki sonuna gelmeden katili tahmin edebiliyordum,en sevdiğim özelliğidir ki yazarın delilleri serperek gider ,dikkatli okumuşsanız katili kitap bitmeden bulursunuz:)en kısa zaman da yeniden bir tane daha okuyasım geldi,başka bloglarda da gördüm fena halde canım çekti:))

Biblio dedi ki...

Doğu Ekspresinde Cinayet, Agatha Christie's Poirot Tv serisinin 2010'da çekilen son filmiymiş. Akşam Deniz'in bana verdiği linkte gördüm, en kısa zamanda izlemek istiyorum.

Kitaba diyecek laf yok tabii. :)

Zeynep dedi ki...

Ben epeyce küçükken başladım polisiye gerilim okumaya, ve ilk okuduğum yazardır Agatha Christie, aradan çok seneler geçmesine rağmen okuduğum kitapları tekrar elime geçirip okurum sanki ilk defa okuyormuş gibi de heyecanlanırım :)
Şimdi sırada hangi kitabı var? :)

Öykücü dedi ki...

http://oykucu.blogspot.com/2007/06/ustaya-vg.html

:)Altın Kitapların eski basımlarını bulup okumanı tavsiye ederim.Bu yeni basımlarda içe sinmeyen bişiler var.

Öptüm.

thalassapolis dedi ki...

Agatha sevilmez mi? Çok mutlu oldum beğenmene o zaman sırada ya On Küçük Zenci ya da Roger Ackroyd var onları okumanı öneririm. Eminim çok daha fazla seveceksin Sevgiler...

Filiz dedi ki...

bayılırım bu seriye:))ben lise yaşlarımdayken okumuştum birkaçtane,gerçekten çok sürükleyiciler,bir solukta okunuyorlar..ben katili bir türlü doğru tahmin edemezdim ama:))

Eren dedi ki...

Agatha Christie'ye yeni başladım ben de, Doğu Ekspresinde Cinayeti geçen hafta okumuştum, oldukça sürükleyiciydi, ben yazarın özellikle mekan seçimlerine bayılıyorum, yataklı trende cinayet..:)

Stil Direktoru dedi ki...

Bir başladın gerisi gelir az okumadım lise döneminde tatlım emin ol çok pis sarıyor .)

Judy Abbott dedi ki...

ben de taktım Hercule Poirot'nun tüm maceralarını okumaya karar verdim, haldır haldır Agatha teyze okuyorum, lisedeyken bile bu kadar çok Agatha Christie okumamıştım. kararlıyım bitecek Poirot külliyatı:)

maviumut dedi ki...

agatha christie nin en sevdiğim kitabıdır.yıllar öncesine gittim bu postla.bi dönem agathadan başka birşey okumaz olmuştum.sonradan duruldum:)