4 Ekim 2011 Salı

Japon Yapmış
























Blogta bahsetmişimdir mutlaka, ben üniversitede Japon dili okudum. Sadece dili değil tabii, tarihi, kültürü, edebiyatı...Çok sevdim, ilgimi çekti. Hoş, sonradan üstüne düşmeyince Japoncayı epey unuttum ama yine de nerede Japonya ve Japonca ile ilgili bir yazı, kitap, etkinlik vs. görsem hemen dikkat kesilirim. Fakat bu kitapları gözden kaçırmışım nasıl olduysa! Kitap Delisi Gizem'in blogunda gördüm. Hele bir de çok beğenerek okuduğunu öğrenince, hemen aldım ve okudum Japon Yapmış'ı.

Yazar Onur Ataoğlu halen Hazine Müsteşarlığı'nda çalışmakta. Görevi nedeniyle yaklaşık 4 yıl Japonya'da yaşamış ve orada gördüklerini, yaşadıklarını bir kitap haline getirmiş. Sonra bir kitap yetmemiş, ikincisi de gelmiş! Hatta yazardan duyduğuma göre gelecek yıl üçüncüsü de gelecekmiş! İlk kitap Japon Yapmış, ikincisi de Japon Ne Yapmış.

Onur Bey, ilk kitabında Japonya'nın ikliminden tarihine, samurayından ninjasına, sakuradan Budizme, geyşadan mangaya dek pek çok konuya değinmiş ( Japon tarihine epey torpil yapmış ama olsun!). Hem de öyle tatlı dille değinmiş ki, okurken gülmekten kendinizi alamıyorsunuz. Yani benim gibi, Japon kültürü ilginizi çekmese de, kitapta yazılanlar sizi çekiyor ve bir çırpıda okuyup gidiyorsunuz.

Japonya ve Japonlar hakkında epey bilgi sahibi olduğunu sanırdım ama kitaptan çok ilginç şeyler öğrendim. Aslında hiçbir kitabı okurken altını çizmem ama bu kitapta unutmamak için çok yerin altını çizdim. Bazılarını da sizlerle paylaşayım:

"Japonya'da üretilen malların en kalitelileri iç tüketim içindir. Orada gördüğünüz otomobilleri, elektronik eşyayı, ev aletlerini başka ülkelerde göremezsiniz. Bu malları ihraç etmeye tenezzül bile etmezler. Yeni teknoloji bir ürün satın almak istediğinizde 'Japon Only!' (Sadece Japonya içinde kullanılacak şekilde üretilmiştir) derler...Bu durumun, bir milletin kendine saygısını gösteren önemli bir ölçüt olduğunu düşünmüştüm..."

"...Japonya'da evli erkeklerin maaşı, eşler adına açılan bir ortak hesaba yatırılır ve hesaptan para çekme yetkisi kadına verilir. Durum böyle olmasa bile, erkeğin ay başında tüm maaşını karısının avucuna sayması gerekir. Kadın ise erkeğe sadece öğlen yemeği yiyebileceği, sigara alabileceği ve iş çıkışı bir bira içebileceği kadar harçlık verir."

"...Şirketler çalışanlarının mesai sonrası sosyalleşmesinden de bir yere kadar sorumludurlar. Mesaiden sonra gidilen iş yemekleri, partiler, hostes kulüplerindeki eğlenceler ve benzeri faaliyetler şirketler tarafından karşılanan bir 'işletme gideri'dir."

"...Mevsimler konu olunca, Jponların gözlerinde ayrı bir ışık parlıyor. Mevsimler, Japonlar için hayatın yolunda süregittiğinin en önemli göstergesi. Mevsimlerin birbirini takip edişindeki şaşmaz döngü, gelecekteki bilinmezliklere karşı sağlam bir çıpa sanki. Bir süre sonra kar yağacağını, ardından çiçeklerin açacağını, havaların tekrar soğuyacağını bilmek Japonlara tatlı bir huzur ve güven veriyor."

Yeter bu kadar, yoksa Onur bey, tüm kitabı buraya yazdığım için kızacak:) Ayrıca buraya da mutlaka yazmalıyım, Onur bey bana büyük bir incelik yaptı. Blogumda hediye kitap etkinliği başlattığımı ve kendisinin kitabını okuduğumu görünce benimle irtibata geçti ve istersem, bana kitaplarından birer tane gönderebileceğini belirtti. Ben de istemem mi, tabii isterim dedim. Sağolsun hemen gönderdi ve ben de sizlere hediye etmek için kitaplığıma kaldırdım kitapları!Ne kadar zarif bir davranış değil mi?Yani kitaplar sizi bekliyor arkadaşlar!!

Not: Onur Bey'in blogu da var, ziyaret etmek isteyenler buraya buyursun!

14 yorum:

morkalemlik dedi ki...

ilgi çekici bir sayfası varmış Onur Ataoğlu'nun, Paylaşımın için teşekkürler Kitap kurdu :)

Nehir Butik Pasta dedi ki...

Japon dili ve edebiyatını bitirdiğini bilmiyordum çok ilginç gelmiştir Japonca bana:))
bu kitapta çok ilginçmiş aslında onlarla ilgili çok şey bildiğimi sanırdım ama yazdıklarını okuyunca bilmediğimi anladım
öpüyorum seni

Alice dedi ki...

sana olan saygım iki kat arttı şu an :)hangi üniversitede okudun ve şu an ne iş yapıyorsun merak ettim ama özel kalmasını istersen de anlarım seni :) japonya ve japonlarla ilgili herşey inanılmaz ilgimi çekiyor, ayrıca tam bir anime hayranıyım :) mutlaka alıcam bu kitabı :) iyi ki bahsetmişsin :)

Zeynep'in Evi dedi ki...

Okumak ister miyim bilmiyorum ama senden duyduğum iyi oldu:)

Gizem. dedi ki...

Japon dili edebiyatı mı?Böyle değişik bölümler okuyan inasanlara bayılıyorum zevkli olmalı :)

Onur bey'in de ilgisi ne kadar güzelmiş.
Destek daha çok destek :)

đerkenαя dedi ki...

Kitabı bende gizemde görmüştüm ilk, sonra ikinci kitabı olan Japon Ne Yapmış'ı okudum, ilkini okuma fırsatım olmadı henüz ama çok istiyorum onu da muhteşemdi :)

Adsız dedi ki...

Bu Japon Only! olayına ağzım açık kalmıştı resmen. Çok ilginç gelmşti. Biz de öyle bir şey hayatta olmaz.

Eren dedi ki...

Çok güzel bir kitaba benziyor, Gizem'in blogunda da okumuştum tanıtımını, Onur Bey'in jesti harika gerçekten, umarım senin çekilişlerinden birinde kendisinin kitabı bana çıkar:))

yıldız dedi ki...

Bu postla Japon Dilini okuduğunu öğrenmiş oldum,inan ki bilmiyordum

Japon kültürü hep ilgimi çekmiştir.

HYPATİA dedi ki...

Benim japonlara karşı fazlaca bir merakım var nedense.. :) bilmiyorum onları sempatik buluyorum...bir gün can sıkıntısı ile D&R da dolaşırken bu kitaba rastladım ve hemen aldım o kadar akıcı ki nasıl bitirdiğimi anlamadım çok eğlenceli vakitler geçirdim doğrusu..bu sayede Onur Beyin blogu ilede tanıştım...ikinci kitabını da ilk fırsatta alacağım :) "Japon Ne Yapmış?" çok merak ediyorum doğrusu bu güzel yazınız için teşekkürler :)

Judy Abbott dedi ki...

ben de Gizem okuduğundan beri merak ediyordum, mutlaka alacağım. Üniversitede iken Japonya'ya gitme şansım olmuştu, o zamandan beri suşi delisi ve Japon severim:)

'Sadece Kitap' Kulübü dedi ki...

tık tık.
kitapseverleri dolaşıyorduk da, güzel bir bloga rastladık.
hangi il olursa olsun, destek ve paylaşımları bekleriz ;)

http://www.facebook.com/SadeceKitap

berna dedi ki...

Merhaba,

Bu kitaplar benim olsun şansım açık olsun:)
Sevgiler,
Berna

tarih84 dedi ki...

Bu döngü bitmez doğrusu G.korede de erkekler mağaşlarını kadınlara bırakır. Asyada kadınlar reis mübarek:)