27 Kasım 2011 Pazar

Oda - Emma Donoghue


Uzun zamandır böylesine etkileyici ve sürükleyici bir kitap okumamıştım.

Mart ayında aldığım bu kitap, kitaplığımda beni bekliyordu ve daha fazla beklemesine izin vermeden okumaya başladım. Kitabı okumaya başladım ama ilk bir-iki sayfada anlayamadım kitapta kimin neyi anlattığını. Sonra ilerledikçe gördüm ki bir çocuğun ağzından anlatılıyor kitap. 5 yaşındaki Jack anlatıyor gördüklerini, yaşadıklarını. Ama öyle bir anlatım ki bu, ben daha önce hiç bu kadar gerçekçi bir çocuk anlatımı görmemiştim. Sanırsınız ki kitabın yazarı gerçekten 5 yaşında bir çocuk. Burada yazar Emma Donoghue'u tebrik etmek gerek. Kitabın konusu çok güçlü evet, ama bir de bu 5 yaşındaki çocuğun ağzından anlatım da çok güçlü. Bence herkes bunu başaramaz. Böyle yazabilmek için 5 yaşındaki bir çocuk gibi düşünmeli, 5 yaşındaki bir çocuğun gözleriyle bakmalısınız hayata, olayları, onun gibi yorumlamalısınız ki, okuyucuyu derinden etkileyebilesiniz.

Ben burada kitabın konusunu yazamayacağım. Kitabı merak edenler alıp okumaya başlasın ve kendileri keşfetsin konunun ne olduğunu. Çünkü, dediğim gibi kitabın konusunu keşfetmek ilk başta biraz zor. Okudukça anlıyorsunuz kimin size neden bahsettiğini. Sadece şu kadarını söyleyebilirim, 5 yaşındaki Jack ve annesinin yaşadıkları anlatılıyor. Ama bu kadar basit değil tabii.

Bu kitap bence mutlaka, mutlaka okunmalı. Beni çok etkileyen, okuduğum en güzel kitaplardan biri. Belki ilerleyen zamanlarda çekilişimize de ekleyebilirim!

9 yorum:

Zeynep Özmen Ünlü dedi ki...

çok merak ettim .... bu hafta edinip okumak istedim hemen

Euphoric dedi ki...

ben de bu hafta okuyacağım, çok çarpıcı bi kitap beni bekliyor galiba =)

Aslı dedi ki...

Ooo Twitter'da konuştuğumuzdan beri bu yorumu bekliyordum, yazdıklarından sonra alıp okumak için sabırsızlanıyorum!

yıldız dedi ki...

Kitabı d&r da gördükten sonra senin twiterda okuduğunu gördüm,acaba nasıl nasıl derken şimdi post da mutlaka da deyince listeme ekledim;)

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Çok merak ettim notumu aldım kesin okuyacağım... Teşekkkür ederim, sevgilerimle.

Judy Abbott dedi ki...

Oda'dan çok etkilendim, kapağı kapattıktan sonra epey benimle kaldılar Jack ve Anne.
Bir de epey anlamamıştım sağdan aldım-soldan aldım derken ne alıyor bu çocuk :)))) jetonum geç düştü:)))

aynen senin gibi, en çok yazarın 5 yaşında bir çocuğun ağzından anlatışındaki başarıya hayran kalmıştım: http://fiestakitap.blogspot.com/2011/11/oda-room.html

Archferda dedi ki...

gerçekten çok etkileyici bir kitap bende okuyup blogumda tavsiye etmiştim.seni de çok beğenerek takip ediyorum,sessiz de olsa:)

http://archferda.blogspot.com/2011/04/oda.html

sevgiler..

Yolcu dedi ki...

Oldukça canımın sıkkın olduğu üzüntülü bir dönemde, hastane odasında annemin başında beklerken, bir türlü kitapların içine dalamazken, aklım sürekli dışarılara akıyorken bu kitap kısa bir süreliğine de olsa çıkardı beni o odadan attı başka bir odaya. Okunası ve sevilesi bir kitap...

mor kulube dedi ki...

kitap okuyamadım kaç zamandır çok mutsuzum:( bu kitap çıkar çıkmaz gözüme kestirmiştim halbuki...yarın gidip alıyorum! çok motive oldum şu anda!