23 Ocak 2013 Çarşamba

Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2013



Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2013 başvuruları başladı.

Geleceğin yazarlarını müjdeleyen yarışma!

Çocukları ve gençleri edebiyata yakınlaştıran çağdaş kitaplar
yayımlayan Günışığı Kitaplığı, ülke çapında tüm 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerini öykü yazmaya çağırıyor. Usta öykücü Zeynep Cemali’nin anısına
bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışmanın
son başvuru tarihi 15 Mayıs.

İlkgençliğe adım atan çocukların, kendilerini yazarak ifade etmelerini ve edebiyatla yakınlaşmalarını hedefleyen, Türkiye genelinde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılabildiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2013 için başvurular başladı. Günışığı Kitaplığı tarafından, usta öykücü Zeynep Cemali’nin anısına düzenlenen yarışmanın teması, her yıl yazarın sevilen bir kitabından seçiliyor. Bu yıl tema, Cemali’nin Gül Sokağı’nın Dikenleri adlı öykü kitabındaki “Onların arasında olmak için neler vermezdi,” cümlesinden yola çıkılarak “arkadaşlık” olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle ülke genelinde duyurulan bu yılki yarışmanın son başvuru tarihi 15 Mayıs. Öyküleri değerlendirecek 2013 Seçici Kurulu Necati Güngör, Gülsüm Cengiz, Aslı Tohumcu, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ve Dr. Müren Beykan’dan oluşuyor.

Öykülerde acı var!

İlk iki yılında ülke genelinde yüksek katılımla gerçekleşen yarışmaya gelen başvurular, ilkgençliğin zihinsel iklimleri hakkında, üzerinde düşünülmeye değer veriler ortaya koydu. Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Müren Beykan, yarışmaya katılan öğrencilerin yalnızca dörtte birinin erkek olmasına işaret ederek, kızların yazmaya daha hevesli olduğunu dile getiriyor. “Öykülerde dikkatimizi çeken ‘dozu yüksek acılara düşme’ hali var. Ağırlıklı olarak ebeveyn ölümü, anne baba ayrılığı, trafik kazası, yetimhane, dayak, kavga ve savaş konuları işleniyor. Ayrıca, bunca öykü arasında çok az öyküde cep telefonu, bilgisayar ve sosyal ağlar geçiyor ki, akıllara şu soru geliyor: Acaba çocuklarımıza günümüz yazarlarını daha sık okutamıyor muyuz?” Bazı öykülerin, adeta mottolarla ve çıkarılacak derslerle sonlandırıldığını ya da doğruluk, ahlakçılık adına, şematik kurgularla yazıldığını belirten Beykan, “Bazı öğretmenlerin çocukları fazlaca yönlendirdiğini düşünüyoruz; oysa edebiyatın ruhunda özgürlük vardır,” diyor.

Geleceğin yazar adaylarını müjdeleyen yarışmada dereceye giren öğrenciler ödüllerini, 28 Eylül’de Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek çocuk ve gençlik edebiyatı konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün sonunda yapılacak törende, edebiyat ustalarının elinden alacaklar. Öyküleriyse, “Ödüllü Öyküler 2013” kitapçığında yayımlanacak.

Hiç yorum yok: