12 Aralık 2014 Cuma

Yarından Sonra / Gillian Cross (Günışığı Kitaplığı)



YARINDAN  SONRA   /    GILLIAN CROSS

Hayatta kalmak için ne kadar ileri gidebilirsin?

Carnegie, White bread ve Smarties gibi ödülleriyle Avrupa çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen yazarlarından Gillian Cross, ilk kez Türkçe'de. Paranın değerini yitirdiği, yaşamın tek amacının yiyeceğe ulaşmak olduğu bir ülkeden kaçıp başka bir ülkeye sığınanların mücadelesini anlatan romanda, Matt ve Taco isimli iki kardeş, üvey babalarıyla birlikte Fransa'ya umut yolculuğuna çıkar. Sığındıkları kampta onları bekleyen zorlu gerçekliğin üstesinden gelebilmek için arkadaşlık, dayanışma ve sevgi yeterli olacak mıdır? Geleceğin parlak gözükmediği acımasız bir dünyada yeşeren umutları ve yol kesen umutsuzlukları bir gencin gözünden anlatan roman, her yaştan okuru etkileyecek bir "insanlık durumu" anlatısı. İngiliz yazar, bu romanıyla savaşlarla karanlığa boğulan günümüz dünyasında sığınmacı olmanın anlamı, modern yaşamda paranın konumlandırıldığı yer gibi oldukça güncel konuları tartışma olanağı sunuyor ve gençleri umut üretmeye davet ediyor.

Bir zamanların en güçlü ülkelerinden İngiltere'de ekonominin tamamen çöktüğü, karanlık yıllar...Yakınlarının yaşamı için yiyecek stoklayanlarla, onlardan yiyeceklerini çalanlar karşı kaşıya. Haklıyla haksızın iç içe geçtiği böyle bir dünyada Matt ve Taco isimli iki kardeş, üvey babalarıyla birlikte Fransa'ya umut yolculuğuna çıkar. Gittikleri yerde onları bekleyen zorlu gerçekliğin üstesinden gelip ülkelerine ve sevdiklerine dönme şansı bulabilecekler midir?..

2014 The Little Rebels Çocuk Kitapları Ödülü

Gillian Cross, 1945'te Londra'da doğdu. Sussex Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından, ilkokul öğretmenliği, çocuk bakıcılığı yaptı; hükumet görevlilerine kütüphanecilik danışmanlığı verdi. The Demon Headmaster (Şeytan Müdür) serisi televizyon dizisine uyarlandı. 1990'da Wolf (Kurt) kitabıyla Kütüphaneler Birliği Carnegie Ödülü'ne, 1992'de The Great Elephant Chase (Muhteşem Fil Kovalamacası) ile Whitebread Çocuk Romanı Ödülü ve Smarties Ödülü'ne değer görüldü. 1999'da yazdığı Tightrope (Cambaz İpi) ile Carnegie Ödülü'ne tekrar aday oldu. Cross, 2000'ler boyunca The Lost Trilogy (Kayıp Üçlemesi) gibi gerilim, macera türündeki gençlik kitaplarıyla verimini sürdürdü. Sık sık seyahat eden ve Belçika, Brezilya, Meksika gibi ülkelerde çocuk ve gençlerle bir araya gelen yazar, son romanı Yarından Sonra'yı İngiliz Cord yardım kuruluşuyla Sudan'da yaptıkları çalışmalara dayandırdı. 2014'ün ilk aylarından beri bu kuruluşta aktif görev yapan Cross, İngiltere'de yaşıyor; dört çocuğu var.

1 yorum:

John Doe dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.