28 Nisan 2009 Salı

Jane Austen


19. yüzyılda yaşamış olan Jane Austen, İngiliz Edebiyatı'nın önemli isimlerinden birisi.Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Austen, 1783'de Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş, eğitimine Southampton'da devam etmiş, en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuş.Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Tom Lefroy) evlenme teklifi alsa da kabul etmez.İkilinin yaşadığı ilişki "Aşkın Kitabı" filminde anlatılmıştır.Babasının 1805'te ölmesinden sonra Southampton'a taşınır.1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır,günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir.

18 Haziran 1817'de göğüs kanserinden ölen Jane Austen öldüğünde henüz 41 yaşındadır ve Winchester Katedrali'ne gömülmüştür.

Eserleri:Pride And Prejudice, Emma, Sense And Sensibility, Mansfield Park, Northanger Abbey ve Persuasion.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen (Bilgiler buradan alınmıştır.)

Benim Jane Austen ile tanışmam, tahmin edebileceğiniz üzere Pride and Prejudice/Gurur ve Önyargı (ya da Aşk ve Gurur) adlı klasiği ile oldu.Bu kitabı o kadar çok beğendim ki, hem Türkçesini hem de İngilizcesini defalarca okudum.Daha sonra Emma adlı eserini de okudum.O dönemdeki hayatı çok güzel anlatmış Jane Austen kitaplarında.Ayrıca Gurur ve Önyargı adlı eserinde bulunan baş karakterlerden Elizabeth Bennet, bugüne kadar yazılmış en karmaşık karaktermiş.Zaten kitapta Elizabeth ile Bay Darcy'nin aşkı oldukça çarpıcı anlatılmış.





Bu kitabın 2005 yılında çekilen ve Keira Knightley'nin başrolünü oynadığı filmini çok beğenerek izlemiştim.



Yazarın diğer eserlerini henüz okumaya fırsatım olmadı malesef.İngilizce orijinallerini okumak istiyorum ancak Türkiye'de de hepsini bulmak biraz zor oluyor.Eminim hepsi de birbirinden güzel eserler!Bence herkesin mutlaka okuması gereken yazarlar listesinde yer alıyor Jane Austen.

8 yorum:

spell dedi ki...

Merhaba,
Çok güzel bir blog olmuş, tebrikler :)
Jane Austen benim de favori yazarlarımın başında gelir. Pride &Prejudice ise en sevdiğim yapıtıdır.Filmi de çok başarılıydı gerçekten.

Maeve Binchy sevdiğinizi gördüm. Bir şey sormak istiyorum. Maeve Binchy kitaplarında en çok neleri seviyorsunuz? Varsa, sevmediğiniz yanları neler?

Çok teşekkürler.

spell dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
lezzettabağı dedi ki...

Merhaba!Yorumunuz için teşekkür ederim!
Maeve Binchy de gerçekten çok severek okuduğum bir başka yazar.Neden seviyorum?Öncelikle çok hoş bir tarzı var.Mesela kitaplarında oldukça fazla karakter var.İlk başta bunları nasıl aklımda tutacağım diyor insan.Ama sonra bütün karakterleri öyle bir ortak noktada buluşturuyor ki,şaşırıp kalıyorsunuz.Ayrıca anlattıkları hep hayata dair,hayattan şeyler.Hayal ürünü değil!Ben Maeve Binchy'nin yarattığı dünyalarda dolaşmayı çok seviyorum:)

spell dedi ki...

Peki, çevirilerini nasıl buluyorsunuz?

lezzettabağı dedi ki...

Bence çevirileri de gayet güzel.Gülden Şen,Lale Bulak ve Sibel Sakacı gibi çevirmenler yapmış Maeve Binchy kitaplarının çevirilerini.Ben hiç birisinde okurken rahatsız olduğum bir şeye rastlamadım.

spell dedi ki...

Peki, teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

merhabalar.blogunuzu cok begendim.jane austen yazısı gorunce dayanamadım yazim dedim:)
benim de en sevdigim yazarlardan biridir.bugun mujdeli bir haber aldım northanger abbey de roman olarak cıkmıs.ya da vardı ama ben yeni gordum.okumadıgım bir kitabı.cok sevindim.
guzel yazılarınızı ve kitap yorumlarınızı bekliyorum.hemen okumadıgım birkaç kitabı listeme aldım bile:)
gorusmek uzere..

lezzettabağı dedi ki...

Çok teşekkürler Sevgili Çikolatalı Sufle güzel yorumların için!
Northanger Abbey'i ben de görmemiştim,en kısa zamanda alıp okumam lazım.
Sevgiler...