18 Ekim 2011 Salı

Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu



















Uzun zaman önce Sevgili Aslı'nın blogunda görüp merak etmiştim bu kitabı. Sonra da Tüyap'a gittiğimde alıp koymuştum kütüphanemde okunacakların arasına. Ama bir türlü elim gitmemişti okumaya. Ara sıra gözüme takılıyor, bana bakıyor, raftan "beni al" dercesine ama sonra vazgeçiyordum hep. Neden bilmem, bir soğukluk vardı kitabın üzerinde. Hiç istek yoktu içimde okumaya dair.

Ama geçenlerde ne olduysa birden aklıma düştü. Elimdeki kitabımı bitirir bitirmez onu aldım (vazgeçmeyeyim diye herhalde!) ve okumaya başladım.

İlk sayfalar o kadar sıkıcı geldi ki, bir türlü okuduğumu anlamıyor, ilerleyemiyordum. "İşte", dedim kendi kendime, "neden okumak istemediğim çıktı ortaya.Zaten çok sıkıcıymış kitap. Acaba devam etmesem mi?" düşüncesi yıldırım hızıyla geçti aklımdan. "Yoook" dedim sonra, "olmaz. Herkesin çok beğendiği, övdüğü, tavsiye ettiği, ölmeden önce okunması gereken kitaplar arasında yer alan bir kitap bu kadar kötü olamaz, biraz sabır" dedim ve okumaya devam ettim.

İlerledikçe o kadar ilginç bir hal aldı ki kitap, ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Asla bildiğiniz kitaplardan değil, tamamen sıradışı.

Bir kere, kitabı siz okumuyorsunuz, yazar Italo Calvino size anlatıyor. Hemen yanıbaşınızda oturmuş, o okuyor sanki kitabı size.

Şöyle başlıyor kitap:
"Italo Calvino'nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı romanını okumaya başlamak üzeresin. Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. Seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin..."

Arka kapakta da şunlar yazıyor:
"...Calvino'nun yazarlık dehasını konuşturduğu, Calvino'nun Calvino'yu okuduğu, okur ve yazarlık üzerine dair bir başyapıt..."

Oldukça farklı bir deneyim edinmek, sıradışı bir kitap okumak isteyenler, sıkılsa bile sabredip devam edeceğine ve beni güzel (!) sözlerle anmayacağına inananlar okusun derim mutlaka!

10 yorum:

sergun dedi ki...

ben aynı yazarın "görünmez kentler" "ikiye bölünen vikont" ve "ağaca tüneyen baron" kitaplarını okumuştum. "görünmez kentler" şahaneydi. ama "bir kış gecesi eğer bir yolcu"ya başlayıp bitirememiştim, elimde sürünmüştü resmen. şimdi bu yorumların ardına tekrar elime alma vakti gelmiştir sanırım:)

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Hep aklımda olan bir kitap,elim gidiyor sonra diyordum ama almakta kararlıydım,şimdi kesin kararlıyım:)
Kitabı tanıtmanız çok iyi oldu,çok teşekküler...Gerçekten değişik bir kitapmış,elimdekileri okuduktan sonra mutlaka!!

Aslısın dedi ki...

Hahaha ben de kitabı elime ilk aldığımda aynı şeyleri yaşadım ve sonrasını hatırlamıyorum işte.
Önüme gelene öneriyorum, çok sevindim beğendiğine:)

dorukhan kuzu dedi ki...

Kuzencim biran yazdıklarını okurken üniversite yılları aklıma geldi. Fransız edebiyatından Italo Calvino'nun "görünmez kentler" ve "yeni bir sayfa" isimli kitabını okumuştuk ve çok beğenmiştik. Kitapların orjinalı ingilizce. Ben o zamanlar ingilizce okumaktan keyif almıştım ama şuan sanırım türkçe baskılarını tercih ederim:))

Zeynep dedi ki...

Aaa bende devam edemedim bıraktım öylece, hatta kütüphaneden almıştım. Bugüne kadar okumadan geri verdiğim hiç kitap olmamıştı bu kitapla bir ilk yapmıştım.
E ne yapayım şimdi, tekrar alıp bitireyim mi yani :) Eyvah-eyvah, kararsız kaldım :) Nasıl güzelleşebilir ki o kitap hiç tahmin edemiyorum ama sana güveniyorum, sabredip bitireceğim sabrımın geniş olduğu ilk vakitte :)

yıldız dedi ki...

Bak şimdi merak ettim kitap paslaşmasına mı atsak;)

Milena dedi ki...

o kadar çok sevindim ki Calvinoya değindiğine..olağanüstü bir yazar bence, tüm kitaplarını okudum her ne kadar Palomarın benim için yeri ayrı olsada tüm kitapları her bir satırı ayrı bir dünya benim için..

Unknown dedi ki...

Sergüncüm,
Sen de epey kitabını okumuşsun!Bu kitabı da güzel,devam et bence!

Sevgili Baykuşgözüyle,
Umarım beğenirsin bu zor kitabı:)

Aslıcım,
Teşekkür ederim sana,sayende öğrendim bu kitabı!

Kuzen,
Demek sen de okudun diğer kitaplarını!Oo süpersin!

Zeynepcim,
Güvenini sarsmak istemem:)Umarım beğenirsin!

Yıldızcım,
Atalım tabii de ben siteyi açamıyorum kii:((

Sevgili Milena,
Ne güzel!Bir tek ben kalmışım herhalde okumayan:)Herkes okumuş Calvino'yu!

Maya'nın Cicileri dedi ki...

ismi çok kasvetli ve buğulu hissettiriyor, ve bu kitap bu his yüzünden bile benim okuma listeme şu an itibarıyla girmiştir, teşekkür ederim efendim :)

Kitap Eylemi dedi ki...

benim listeme de kesinlikle girdi , umarım en yakın zamanda okuyabilirim