13 Mart 2013 Çarşamba

Marka Çocuk Yetiştirmek / Erdem Karagöz


Son günlerde severek okuduğum ve birçok şey öğrendiğim kitaplardan biri oldu Marka Çocuk Yetiştirmek.

Altın Bilek Yayınları tarafından piyasaya sürülen kitap, yaşam koçu Erdem Karagöz tarafından yazılmış. Kitabın isminin Marka Çocuk Yetiştirmek olduğuna bakıp da, sadece çocuk yetiştirmeye yönelik olduğunu düşünmeyin. Kitapta anlatılanlar herkese yönelik, herkesi ilgilendiren faydalı bilgiler. Örneğin zihinsel arınma, ruhsal arınma, hayır diyebilmek, pozitif düşünmek, ön yargılar, dinlemek, empati gibi bölümlerde anlatılanlar hepimizin faydalanacağı şeyler.

Dili oldukça sade ve anlaşılır olan kitap, az önce de belirttiğim gibi bölümlerden oluşuyor, bu sayede de oldukça kolay okunuyor. Ayrıca kitapta yer alan ve yaşamımızda uygularsak çok faydasını göreceğimiz şu egzersizi de burada paylaşmak istiyorum:

"...Olaylar karşısında daha pozitif ve profesyonel yaklaşım gösterebilmeniz için bir teknik aktarmak isterim. Bu tekniği egzersiz haline getirebilirseniz iki yarar görürsünüz:
Birincisi duygularınızı kontrol altına alarak insanlara daha iyi ve profesyonel görünürsünüz. İkincisi, başta çocuklarınız ve diğer sevdikleriniz sizi tartışma içinde görmezler. İyi bir model olarak algılanırsınız. Şimdi sizi kızdıran, tahrik eden bir davranış olduğunda böbrek üstünden bir salgı 12 salise içinde beynin amigdala bölgesine ulaşır. Buradan aldığı komutu 60 saniyede kan yardımı ile tüm bedene ulaştırır. İnsan beyninin düşünce bölümü zarar görmemesi için otomatik olarak kapatılır. Biz sadece duygularımızla hareket ederiz. Duygu bölümünde bir bellek vardır. Geçmişte yaşadığımız tüm olumsuzluklar orada kayıtlıdır. Biz kızdığımızda tüm verileri bellekten alırız. Tartıştığımız kişiye ait dosyalar hemen önümüze konulur. Bak zamanında sana şunları demişti diye bize verilir. Biz de mantıklı düşünemediğimiz için hep geçmişi deşeriz. Bu olay iki taraf için de aynı olunca tartışma kaçınılmaz olacaktır.
Tavsiyemiz mantıklı düşünme süresine kadar iletişimi keserek tartışmaya ara vermektir. Bu süre ortalama 24 saattir..."

Hem çocuğunuz hem de sizin için, daha kaliteli yaşamak için, öğrenmek ve farkında olarak yaşamak için bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.


Hiç yorum yok: