1 Ekim 2013 Salı

Zeynep Cemali Edebiyat Günü 2013

Günışığı Kitaplığı tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen
çocuk ve gençlik edebiyatı ve yayıncılık konferansı
Zeynep Cemali Edebiyat Günü 28 Eylül’de,
Kadir Has Üniversitesi’nde 261 kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Yayıncılık ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinin buluştuğu konferansa Levent Erden’in konuşması damgasını vurdu.


Yayıncılığımıza çağdaş ve dinamik bir soluk kazandıran çocuk ve gençlik edebiyatının önemli konularını ve sektördeki gelişmeleri paylaşmayı amaçlayan uzmanlık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 28 Eylül Cumartesi günü gerçekleşti. Edebiyatçılar, yayıncılar, sanatçılar, akademisyenler, kütüphaneciler ve eğitimcilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve basından yetkililerin katıldığı konferans, yurt çapında 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2013’ün Ödül Töreni ile sonlandı.

Konferansın açılış konuşmasını, çocuk edebiyatımızı çok yönlü verimiyle parlatan usta yazar Ayla Çınaroğlu yaptı. Bir zamanlar “çocuk kitabı yazarı” denen kişinin, yazar kimliğini kanıtlamaya çalışan birey olduğunu vurgulayan usta sanatçı, 45 yıldan bu yana çok yol kat edildiğini, ama hâlâ yapacak çok iş olduğunu söyledi.

Konferansın belleklerden silinmeyecek kapanış konuşmasını kuşağının büyük öykü ustası Cemil Kavukçu yaptı. İçindeki yazarı keşfetmesini, yaratıcı insanların yaşamlarındaki dönüm noktalarını anlatan Kavukçu, “Çocuklar hep varsa, çocuklar için bir şeyler yapacak olanlar da vardır,” dedi.

İletişim, sosyal medya ve pazarlama alanında ülkemizin en önemli uzmanlarından olan Levent Erden, yeni okur profili üzerine ufuk açıcı değerlendirmeler yaparken gençliğin “tekil sosyalleşme” içine girdiğini; kollektif bireyselliğin her türlü otoriteye karşı çıktığını, otoritenin ilk kez bu kadar tehdit altında olduğunu belirtti. Erden, “içine doğanlar” olarak tanımladığı neslin her şeyi hazır ve olmuş bitmiş haliyle bulduğunu ve meraktan yoksun bırakıldığını aktardı. Emir kabul etmeyen, kolektif bireysellikle karşı koymayı öğrenen, ilgi alanları genişlemiş, dikkat aralıkları daralmış bir nesille yüz yüze olduğumuzu ve bu neslin, sandığımızın tersine, çok daha fazla okumaya başladığının altını çizdi.

2010-2013 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Türkiye’nin 26 ilinde yaşayan 6.212 katılımcıyla gerçekleştirilen Okuma Kültürü Haritası’nı hatırlattı. Annelerin %70’inin ilkokul mezunu, hiç kitap almayan insan oranının %21,5 olduğunu ve  %83’ün de okuyacağı kitabı satın aldığını paylaşan Kula, henüz yolun çok başında olunduğuna işaret etti.


Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, sektördeki son gelişmeleri özetlediği konuşmasında, yılda 120-125 bin arası kitap satılan Türkiye’nin, dünya yayıncılık sektöründe 15. sırada geldiğini ve başlık sayısında Fransa’yı yakaladığını belirtti. Sektördeki hızlı değişimi irdelerken, FATİH Projesi’nde sözü edilen 10 milyon 600 bin tabletin ihalesine rağmen, bu büyük yatırımın içeriği ve telifi için ayrılan bütçenin sadece 250.000 dolar olmasını eleştirdi.

TÜYAP Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü, gazeteci, yazar Deniz Kavukçuoğlu, kentlere yayılan kitap fuarlarına ve edebiyatın kentlerle buluşma dinamiklerine ilişkin gözlemlerini dinleyicilere aktardı. Usta kalem, 1982’de düzenlenen ilk fuarın 26 yayınevi ve 26.000 ziyaretçiyle gerçekleştiğini; bugün 650 yayınevi ve 450.000 ziyaretçiye ulaşıldığına dikkat çekti.

Türkiye’nin önde gelen kitap eklerinin yayın yönetmenleri Cem Erciyes, Filiz Aygündüz, Haldun Çubukçu ve Turhan Günay’ın katıldığı “Kitap eklerinin gözünden çocuk ve gençlik edebiyatı” başlıklı panelde basının edebiyata, yayıncılığa ve okuma kültürüne katkısının yanı sıra çocuk ve gençlik edebiyatına yaklaşımı tartışıldı. Yazar, yayıncı Mine Soysal’ın yönettiği panelde eklerin kitap tanıtımını hedefleyen, edebiyat dergilerinden farklı yapıları ifade edildi. Kitap eklerine gelen haftalık başlık sayısının 400’ü aşabildiği ve bu yüksek talebin tanıtılacak kitapların seçimini zorlaştırdığı belirtilen panelde, çocuk ve gençlik edebiyatı eleştirisini hakkıyla yapacak eleştirmenlerin azlığı noktasında da sözbirliğine varıldı.


Üçüncü Zeynep Cemali Edebiyat Günü, yine Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2013 Ödül Töreni’yle sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm yurtta duyurulan yarışmanın Proje Başkanı, Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Dr. Müren Beykan, 2013 sonuçlarını çeşitli açılardan incelediği konuşmasında, yarışmaya katılan öğrencilerin beşte birinin erkek, büyük çoğunluğun kız öğrenciler olduğuna dikkat çekti. Bu yıl yarışmaya 51 kentin katılmasını sevindirici bir gelişme olarak vurgulayan Beykan, öykülerdeki ergen duygusallığına, “dozu yüksek acılara düşme” haline işaret etti. Konferans; Cemil Kavukçu’nun birinci Dilara Karabekmez’e, Ayla Çınaroğlu’nun ikinci Sıdıka Selin Çolak’a, Necati Güngör’ün üçüncü Beyza Çelik’e ödüllerini vermesiyle sonlanan Ödül Töreni’nin ardından kokteylle sona erdi.



Hiç yorum yok: