25 Ağustos 2014 Pazartesi

Beni Bulun / Michelle Knight (Martı Yayınları)


"Ne zaman bir kelebek görsem, hayatın gerçekten ne kadar değerli olduğunu tekrar hatırlıyorum. Tırtıldan güzel bir kelebeğe dönüşebilmek, özgürce ve mutlu bir şekilde nereye istiyorsan oraya uçabilek. Sana ne yapman gerektiğini söyleyen birileri olmadan yaşamak. Ben de hiçbir endişem, kaygım, acım olmadan; hiçbir şey için gözyaşı dökmeden özgürce uçacağım günü bekliyorum. Sadece mutlu olmak istiyorum. Güzel kelebeklerinki gibi özel bir gün yaşamak istiyorum. İçimde hüzün olmasın istiyorum."

Öyle bir kitap okudum ki, nasıl anlatacağımı bilmiyorum.

Michelle Knight. Ailesinden sevgi görmeden büyümüş, evden kaçıp sokaklarda yaşamış, çocuk denecek yaşta hamile kalıp anne olmuş ve bakamadığı için çocuğu elinden alınmış. Tüm bu yaşadıkları yetmiyormuş gibi, 2002 yılında, çocuğunu görmeye gitmeye çalışırken, sapık bir adam tarafından kaçırılmış ve tam 11 yıl boyunca (dile kolay, 11 gün değil, 11 yıl) o adamın tecavüz ve işkencelerine maruz kalmış. Öyle pis bir ortamda, öyle şeyler yaşamış ki, okurken insanın yüreği dayanmıyor; acaba kadın nasıl dayanmış diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz.

Sonrasında adam iki kadını daha kaçırıp aynı eve kapatmış ve bu üç kadın aynı evde 11 yıl tutsak edilmiş, iğrenç şeyler yaşamış. 2013 yılında kurtulmuşlar ve bu olay dünya çapında yankı bulmuş. Ben böyle bir olay duyduğumu hatırlamıyorum ama kitabı bitirdikten sonra internetten araştırdım, bir sürü habere rastladım.

"Eve dönüşümü kutlamak istiyorum, cenazemi görmek değil. Söylemek ve yapmak istediğim hala çok şey var. Hayat, yanlış yaşamak için çok kısa... Bugünden sonra her iyi olanı kucaklayacak ve her kötü şeyi bozacağım. Bir hayat için yeterince kötülük gördüm. Şimdi hayatımda iyi şeylerin olmasını ve endişelenmeden yaşayabilmeyi istiyorum. Sevdiğim insanlarla yaşamak, sonsuza dek onların gülümsediklerini görmek ve 'benim' diyebileceğim bir ev istiyorum, hapishane değil. Başarısız ve yıkılmış olabilirim ama bu sadece başım dik ve gururum kırılmış bir şekilde yeniden ayağa kalkabilek için. Sadece bu kabusu kalbim atarak, ruhum çalınmamış ve yara almamış bir şekilde atlatmak için."

Kadınların, erkeklerin, herkesin okuması gereken bir kitap çünkü gerçek bir hikaye var, hepimizin başına gelebilecek bir hikaye...

4 yorum:

Mavİ dedi ki...

İnsanın okurken kanını donduran bir kitaptı gerçekten^^

Kitap Eylemi dedi ki...

gerçekten acayip merak ettiğim bir kitap oldu , yorumundan sonra.Zaten ismi de oldukça etkileyici :)

Unknown dedi ki...

Kitabı yakın zamanda almayı düşünüyorum.Yazık olmuş kadına...

Unknown dedi ki...

toplam okuma süresi 3 saat olsa da hayatıma etkisi hala devam ediyor. en yakınımdaki insandan bile şüphe duyar oldum. bir insanın hayatından 10 yıl çalmak nedir ? düşünüyorum da, bir buluşmaya 10 dakika geç gelen birinin benim hayatımdan çaldığı o 10 dakika için belki içimden etmediğim kadar küfür ediyorum, ya biri hayatımdan 10 sene çalsa ? en güzel yıllarımı alsa benden? yazarı tebrik ediyorum, böylesi bir olaydan sonra bu acının üstesinden gelmek, bunları kitaba dökmek, onunla karşılaşmayı göze alabilmek çok büyük cesaret gerektiriyor. ben bunu yapamazdım herhalde.