15 Ekim 2014 Çarşamba

Günlük Ritüeller Büyük Eserlerin Yaratıcıları Nasıl Çalışır / Mason Currey



Bu tarz kitapları hep severim. Yazarların, müzisyenlerin, ressamların, bilim adamlarının hayatlarından kesitler, yaptıkları ilginç şeyler, alışkanlıkları...

Kolektif Kitap'ın çıkardığı Günlük Ritüeller kitabı da bunlardan biri.
Yaklaşık 150 sanatçının bir gününü anlatan, ilginç alışkanlıklarından bahseden bir kitap.

Kitapta Simone de Beavuoir, Voltaire, Jane Austen, Sigmund Freud, Haruki Murakami,Woody Allen, Johann Wolfgang von Goethe, Vincent van Gogh, Isaac Asimov gibi tanıdığımız isimlerin yanında, Morton Feldman, Joan Miro, Igor Stravinski, John Milton, Edmund Wilson, Twyla Tharp gibi bilmediğimiz ( ya da benim bilmediğim) kişiler de var.

Bir seferde üç saatten fazla uyuyamayan yönetmen, yatakta çalışmayı seven yazar, çalışma masasının çekmecesinde çürük elmalar bulunduran yazar ve daha niceleri... Çok sıradan yaşayanlar da varmış, ilginç alışkanlıkları olanlar da. Ama kitapta yer alan ustalardan öğrendiğim en önemli şey, hemen hemen hepsinin sabah erken kalkıp çalışmaya başlamaları. Geceleri de çalışanlar var ama azınlıkta. Ve maalesef bir çoğu da bu yoğun tempoya ayak uydurabilmek için ilaç kullanmış.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

"Günlük alışkanlıklarınızın yaratıcı süreç üzerindeki etkisini hiç merak ettiniz mi? Bir rutin belirleyip ona sadık mı kalmalı, yoksa hayatı akışına mı bırakmalı...Karar vermeden önce bu kitaba mutlaka bir göz atmalısınız.

Hayran olduğumuz büyük fikir ve eserlerin yaratıcıları gündelik hayatlarında ne yapıyorlardı? Sıradan insanlar olmaktan çıkıp tarihin sayfalarında kendilerine yer edilmelerini sağlayan o büyük eserler hangi gündelik rutinlerin sonucunda doğmuştu?

Bu kitapla Mozart'tan Çaykovski'ye, Kant'tan Flannery O'Connor'a, Picasso'dan Vincent van Gogh'a, Albert Einstein'dan Nikola Tesla'ya, Agatha Christie'den Isaac Asimov'a, tarihin akışına yön veren pek çok insanın gündelik hayatına kısaca göz atabilecek, onların deneyimlediği yaratım sürecini inceleme fırsatı yakalayacaksınız."

Büyük eserlerin yaratıcılarının nasıl insanlar olduğunu merak ediyor, acaba ben de onlar gibi olabilir miyim diye düşünüyorsanız, okuyun derim :)

5 yorum:

rosehearted dedi ki...

beğendiniz mi?

Aybeniz Akkaya dedi ki...

İlginç bir kitaba benziyor.Deneye bilirim.Teşekkürler. :)

Unknown dedi ki...

Sevgili rosehearted,
Evet beğendim.

Sevgili Aslı Seymen,
Deneyin bence :)

Unknown dedi ki...

Ben de bu tür kitapları severim, birşeyler üretebilmiş, yaşama katkı sağlamış insanları tanımak güzel.

Bir yandan da şöyle bir durum var sanki, para için denir ya "zenginin malı züğürdün çenesini yorar", tüketici konumundaki çoğunluk için de kitabı okuyunca hiçbir şey değişmeyecek ne yazık ki, keşke değişse.

Aslında, bence, bilim adamının/sanatçının yaratım süreci ile günlük yaşamı, ayın iki yüzü gibi, geceyle gündüz gibi birbirinden ayrı süreçler. Gündelik yaşamı dediğimiz, kişinin yaratıcı çalışması dışında kalan zamanlar, her insanın günde zorunlu yapması gereken şeyler ve bu zamanların normal tüketici insanınkinden farklı olması da gayet normal çünkü bu standart şeyler, yemek uyku falan birinci önceliği değil.

Leydi'nin Günlüğü dedi ki...

Cok çok ilgimi çekti açıkçası . Teşekkür ederim guzel yorumun icin:)