8 Haziran 2012 Cuma

GALATA’NIN TEMBEL MARTISI / BEHİÇ AK



GünışığıKitaplığı’nın şeker kitaplarından biri, Galata’nın Tembel Martısı. Neden şeker? Çünkü hikayesi şeker gibi tatlı, görüntüsü de şeker gibi iç açıcı!
Galata’nın Tembel Martısı, okurken tadına doyamadığım, yüzümden gülümsemeyi eksiltmeyen bir kitap oldu. Kitapta anlatılan hikaye, şirin bir mahallede geçiyor. Baba Rafet Bey, gününün büyük bir bölümünü Galata Kulesi’ne bakan odasında kitap okuyarak geçirirken, anne Sevgi Hanım, Tırmık adlı muayenehanesinde, şeker hastası kedileri, kanadı kırık yavru martıları, yaralı balıkları, “kalbi kırılmış köpekleri” tedavi ediyor. Ailenin iki çocuğu Emre ile Hülya ise birbirlerinden oldukça farklı. Emre bütün günü bilgisayar başında internette geçirirken, kardeşi Hülya tam bir hayvan dostu. Kuşların, kedilerin, köpeklerin seslerini dinleyerek ne istediklerini anlıyor, onlara yardım etmeye çalışıyor.
Günlerden bir gün, Galata Kulesi çok eskidiği için tamire alınır ve çevresinden geçen insanların başına bir şey düşmesin diye, kulenin etrafına şeffaf naylondan bir tül perde asılır. Bunu gören mahallenin tuhaf adamı, Hülya’ya, kulenin küçük kovuklarında yaşayan yavru kuşların bu tülden dolayı annelerinin getirdiği yiyecekleri yiyemeyip birer birer öleceklerini söyler ve Hülya çok üzülür. Kuşların açlıktan ölmemesi için tüm aileyi seferber eder.
Hikayenin yanı sıra çizimlere bayıldım! Tek kelimeyle şeker gibi bir kitap! Resimlere baktıkça bakasınız, kitabı okudukça okuyasınız geliyor. Emre’nin bilgisayar başındaki kaymış görüntüsü, mahallenin tuhaf adamının bütün ev eşyasını sırtında taşıdığı resim çok hoşuma gitti. Ayrıca hikaye bana çok renkli ve hep yaşamak istediğim bir dünyayı anımsattı. Rengarenk, tertemiz ve mutlu…
Çocuk kitabı okumayı çok sevmemin en önemli nedenlerinden biri, mutlu bitmesi, her şeyin tatlıya bağlanması, sorunların çözülmesi. Okurken o kadar mutlu oluyorsunuz ki, kendi dertlerinizi de unutuyorsunuz.
Hala çocuk kitabı okumadıysanız, çok şey kaçırıyorsunuz derim! Behiç Ak’ın birbirinden güzel kitaplarından başlayabilirsiniz!

8 yorum:

deeptone dedi ki...

gerçekten kitaplarla yaşarım.
:)

Cessie dedi ki...

Behiç Ak'ı okunacaklar listeme ekledim... İçimdeki çocuk da asla doymayacak çünkü kitaplara (:

Elif dedi ki...

ben de çocuk kitaplarını seven bir okur olarak bu kitaba ve anlatımınıza bayıldım, çocuk kitaplarının o güzel dünyası gibisi var mı :)

Ceylin'in Annesi dedi ki...

Çocuk kitabı okumayı çok severim :)

Elife dedi ki...

Güzele benziyor. Neden olmasın
Hayırlı geceler

Elife dedi ki...

Merhaba
Bu çekilişi sonuçlandırmadınız.
İptal mi ettiniz?

Unknown dedi ki...

Sevgili Elife,
Bu çekiliş için yazılmış bir yazı değildi.Okumadın sanırım:)

Elife dedi ki...

:)
Haklısın ve çok tatlısın
Kocaman kocaman gülümsedim :)
Sevgiler