16 Haziran 2015 Salı

Günışığı'ndan Yeni Kitaplar

Çocukların tatili hazır başlamışken, bence onlara kitap almanın tam zamanı!

Eğer yeni çıkan kitaplara göz atmadıysanız, Günışığı Kitaplığı ve ON8 Kitap yayınlarına mutlaka bakın derim.



İyi Uykular Dedektif / Silvia Roncaglia

Resimleyen: Marianna Fulvi
Türkçe yayın editörü: Müren Beykan
Türkçesi: Demet Elkatip

Çok komik, çok leziz, çok uykusuz!

İtalyan çocuk edebiyatının ödüllü yazarı Silvia Roncaglia ( Silviya Ronkalya), komik bir dedektiflik romanıyla Türkçe'de. Narkolepsi (istemdışı derin uykuya dalma) hastası bir dedektifin maceralarını anlatan roman, düşmeyen  temposu ve mizah gücüyle okuru sarmalıyor. Yazar, yarattığı birbirinden ilginç karakterlerle hem şaşırtıyor, hem düşündürüyor. İyilerle kötülerin mücadelesi çerçevesinde kurguladığı romanını, insanın bir bir halini sergileyerek zenginleştirmeyi başarıyor. İtalyan mutfağı, özdeyişlerin günlük dildeki yeri gibi konuları da merak uyandırıcı şekilde işleyen yazar, okuru araştırmaya ve öğrenmeye teşvik ediyor. Çocuklarla ebeveynlerinin birlikte okumaktan büyük zevk alacağı bu roman, okumaktan sıkılanları bile edebiyata yakınlaştıracak nitelikte.

Özel dedektif Pippo Merlo, amcasından ona kalan büroda başarılı işlere imza atıp şöhreti yakalama düşleri kurar. O günlerde şehirde, müzikte insanları sersemleten bir soyguncu çetesi iş başındadır. Bol kazançlı bir kayıp arama işi de kapısını çalınca dedektif, iki arada kalır. Üstelik, yakaladığı her ipucunda, her heyecanda, aniden uyuyakalmaktadır. Bu komik dedektif, ilginç hastalığını yenip olayları çözebilecek midir?..

Silvia Roncaglia, İtalya'nın kuzeyinde Modena'da doğdu. Uzun yıllar ilkokul öğretmenliği, çocuk dergilerinde yayın yönetmenliği ve editörlük yaptı. Mizah romanlarından şiire, farklı yazın türlerinde kırktan fazla eseri bulunan Roncaglia, hem çocuklara hem gençlere yazıyor. Il signore delle farfalle (Kelebeklerin Efendisi, 1999) isimli resimli öyküsü ve Les Bidons (Kutular, 2011) adlı çocuk romanı en sevilen kitapları arasında. Roncaglia, mektuplardan oluşan Caro Johnny Depp ( Sevgili Johnny Depp, 2005) isimli gençlik romanıyla 2006'da, İtalya'nın en prestijli ödüllerinden Bancarellino Ödülü'ne değer görüldü. Okullarda, kütüphanelerde çocuklarla ve gençlerle yaratıcı okuma etkinlikleri yapıyor; tiyatro oyunları da yazıyor. "Lumpi Lumpi Arkadaşım Ejderha" dizisi de Türkçe'ye çevrilen Silvia Roncaglia, Modena şehri yakınlarındaki Maranello'da yaşıyor.






Foucault'yu Sayıklamak / Patricia Duncker

Türkçesi: Murat Özbank

Okurla yazar arasında, tutku dolu bir yolculuk...

Hep birlikte bekledik. Ellerim, Paul Michel'le görüşmemin engellenebileceği korkusuyla terden sırılsıklam olmuştu. Durgun, esintisiz havada ve yapay ışık altında oturup lekeli spor ayakkabılarımı izleyerek, kendimi sefaletin kollarına bıraktım. Sonra bir mucize oldu. Bir el usulca omzuma dokundu. Başımı kaldırdım ve Paul Michel'in bana hınzırca sırıttığını gördüm; dünkü bembeyaz önlüklü hemşire de hemen arkasında duruyordu. 

1997 Dillons İlk Roman Ödülü
1997 McKitterick Ödülü


Her şey bir doktora teziyle başladı. Öğrencinin, Fransız yazar Paul Michel üzerine hazırladığı tez, alelade bir akademik çalışmadan farksızdı. Cambridge Üniversite Kütüphanesi'nin tozlu rafları, profesörlerin bıkkın bakışları, metinlerin alışıldık incelemelerinden örülü bir yolda, anlamlar ve çağrışımlar arasında ilerliyordu. Şikayeti de yoktu, heyecanı da.

Oysa, birileri bu heyecanı fazlasıyla duyuyordu. Öğrenci, satırların ardındaki kişiye dokunmak üzere olduğunun ve benzerini tatmadığı duygulara doğru sürüklendiğinin farkında değildi...İngiliz yazar Patricia Duncker, metinle çıkılan özgün yolculuğun ve okurla yazar arasındaki saklı tutkunun izini sürdüğü ödüllü romanıyla ilk kez Türkçe'de.

1951'de Jamaika'da doğan Patricia Duncker, Cambridge'deki Newman College'da İngiliz dili ve edebiyatı okudu. Oxford'daki St Hugh's Collge'da İngiliz ve Alman Romantizmi üzerine doktorasını tamamladı. Hayatının önemli bir kısmını yolculuklara ayıran yazar, yılın belli zamanlarında Almanya'da ve Fransa'da dersler veriyor. 2007'den beri yaşadığı Manchester'da Romantik Dönem, Victoria Dönemi ve çağdaş İngiliz edebiyatı üzerine dersler vermeyi sürdürüyor. İlk romanı Foucault'yu Sayıklamak'la (Hallucinating Foucault, 1996) hem Dillons İlk Roman Ödülü'nü ve McKitterick Ödülü'nü kazandı, hem de başka ödüllere aday gösterildi. Çok sayıda roman kaleme aldı. Sisters And Strangers: An Introduction to Contemporary Feminist Fiction (Kız Kardeşler ve Yabancılar: Çağdaş Feminist Edebiyata Giriş, 1992) ile yazarlık ve edebiyat üzerine yazılarının yer aldığı Writing on the Wall (Duvara Yazmak, 2002) adlı incelemeleri de bulunan, edebiyat üzerine pek çok deneme ve makale yayımlayan Duncker, akademisyenliğin yanı sıra editörlük de yapıyor.





Kitabın Adı / Necati Tosuner

Editör: Mine Soysal

Necati Tosuner'in yeni romanı yine çocuklar için!

Limonata tadında bir yaz geliyor balkona!

Keleş Osman, Arda'nın Derdi Ne?, Dur BakalımPetek adlı romanları ve öykü kitabı Dayım Balon Olmuş...ile çocuk edebiyatına eşsiz zenginlikte bir koleksiyon armağan eden Necati Tosuner yine çocuklar için yazdı. Roman, gençliğe adım atan bir çocuğun iç dünyasını yansıtıyor. Mahalle yaşamında çocuk olma duygusunu, büyümenin zorluklarını, aile ilişkilerini, arkadaşlıkları büyük bir yoğunlukla ve zarafetle anlatıyor. Yazar, yalın bir öykü içinde devasa bir dünya yaratarak ve çocuk hayatını etkileyen onlarca temayı kucaklayarak, dil ustalığını bir kez daha gösteriyor. Okurunu, dilin lezzetine teslim olmaya davet eden roman, çocukların edebiyatta bir başlarına çıktıkları keşif yolculuklarında onlara yoldaşlık etmenin yanı sıra sınıf içi okumalar için de birebir.

Caner, zihni daldan dala atlayan, bir kelimeden koca bir dünya yaratabilen bir çocuktur. Dedesinin ve anne babasının başrolde olduğu çocukluk anılarına düşkün Caner, okul servisinde Ece'yle tanışır.  Küçük atışmalar, sohbetler, zamanla onları etkileyen bir paylaşıma dönüşür. Bu arkadaşlık, Caner'in dünyasını daha da genişletecek ve sözcüklerle dünyayı renklendirecektir.

Necati Tosuner, 1944'te Ankara'da doğdu. Bir süre Almanya'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönerek Derinlik Yayınları'nı kurdu ve yönetti. 1983'ten sonra reklam şirketlerinde metin yazarı olarak çalıştı. "İki Gün" adlı öyküsüyle 1971 TRT Öykü Başarı Ödülü'nü, "Armağan" adlı öyküsüyle 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, Güneş Giderken adlı eseriyle 1999 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, Elde Kitap adlı eseriyle 2006 Ömer Asım Aksoy Deneme Ödülü'nü Kasırga'nın Gözü adlı romanıyla 2008 Atilla İlhan Ödülü'nü, son olarak Susmak Nasıl da Yoruyor İnsanı adlı kitabıyla 2014 Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü'nü kazandı. Çocuklar için iki kitap halinde yazdığı "Keleş Osman'ın Maceraları" (1977) Günışığı Kitaplığı'nın "Köprü Kitaplar" koleksiyonunda Keleş Osman adıyla tek kitapta toplandı. 2011 Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sanat Dalı Jüri Özel Ödülü'ne değer görülen Arda'nın Derdi Ne?'nin ve Dur Bakalım Petek adlı çocuk romanlarının ardından, ilk kez 1977'de okurla buluşan çocuk öyküleri Dayım Balon Olmuş... Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Çocuklar için son olarak Kitabın Adı (2015) romanını kaleme alan Tosuner, her yaş için yazmayı sürdürüyor. İstanbul'da yaşayan yazar, şiirsel bir yalınlık içindeki kusursuz Türkçe kullanımıyla kısa öykü türünün ustalarından sayılmaktadır.






Hiç yorum yok: