3 Mayıs 2010 Pazartesi

Evlilik Aşkı Öldürür mü?















Bu aralar birkaç kitabı birarada okumaya çalşıyorum.Aslında hiç yapmadığım, daha doğrusu yapamadığım bir şey bu.Önceleri denemiştim ama hep bir kitap daha ağır basmıştı, diğerlerini bırakıp ona yönelmiştim.Ama şu anda elimde o kadar çok kitap birikti ki, en azından iki kitabı aynı anda okuyayım dedim.Tanrı İle Sohbet 1'i okurken, İlkim Öz'ün Evlilik Aşkı Öldürür mü? adlı kitabına da başladım.120 sayfalık, kolay okunan bir kitap.Ben 1 haftada bitirdim ama bir gecede de okunabilir aslında.

İlkim Öz, benim sevdiğim ve yazılarını takip etmeye çalıştığım bir psikolog.Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra, çeşitli hastanelerin psikiyatri kliniklerinde klinik psikolog olarak görev almış.Çocuk, aile ve eşlerle ilgili çalışmalarından dolayı Türkiye'nin pek çok yerinde konferans ve söyleşiler düzenlemiş, tv ve radyo programlarında görüşleri alınmış.Halen kendisine ait psikolojik danışma merkezinde psikolog ve aile terapisti olarak bireysel psikoterapi, aile danışmanlığı, evlilik terapileri, gençlerle ve çocuklarla psikoterapi çalışmalarını sürdüren İlkim Öz, birçok kitaba da imzasını atmış.Bunlardan bazıları:
-Terapide Beş Soluk
-Çocuk ve İletişim
-Ben Kimim?
-Üç Kadın Üç Mektup Üç Evlilik
-Kadınlar Neden Evlenir?
-Erkekler Neden Evlenir?

Bu kitabında da çok tartışılan bir konuyu ele almış İlkim Öz:Evlilik Aşkı Öldürür mü?

Kitapta önce aşkın tanımından başlanmış, sonra aşkın hangi kişilik yapılarında nasıl beslendiği, neden öldüğü, evliliğin neyle beslendiği ve evliliğin aşkı öldürüp öldürmediği gibi konulara değinilmiş.Benim kitaptan anladığım, evliliğin aşkı öldürmediği, çiftlerin aşkı öldürdüğü.Yani, kitapta da yazdığı gibi evlilik aşkı öldürmez, aşk evliliğin içinde yitip gider.Eğer siz, nasıl olsa evlendim, artık ne aşkı meşki derseniz, herşey bir kenara bırakıp eşinize hiç ilgi göstermezseniz, o evlilikte ne aşk kalır ne de sevgi!

Kitabın arka kapak yazısı da şöyle:
"Binlerce yıldır insanoğlunun cevabını aradığı soruyu gündeme getiren bu kitapta İlkim Öz, eşsiz üslubu ile evliliği ve aşkı ele alıyor.
Ne oluyor da birbiri için bir zamanlar çılgına dönen çiftler, zamanla kedi köpek gibi kavga etmeye başlıyor?El ele, diz dize, göz göze başlayan aşklar neden evlendikten sonra aynı sihrini koruyamıyor?Aşk, yeni doğmuş bir bebek gibi saf ve temizken, neden çirkinleşiyor, ölüyor ve cenazesi onu doğuranlar tarafından acımasızca kaldırılıyor?
Birbirinin tırnağına zarar gelmemesi için canlarını bile vereceklerini söyleyen sevgililer nasıl oluyor da, gün geliyor evlilikte birbirlerine ağızlarına alınmayacak hakaretler, küfürler edebiliyorlar ve hatta birbirlerini tartaklayıp, el kaldırabiliyor?
Olağanüstü güzelliklere sahip bu duygu yani aşk, evlilikte ne oluyor da yitip gidiveriyor?
Kadınların ve erkeklerin aşkı nasıl yaşadıkları, evli çiftlerin aşkı nasıl canlı tuttuklarını ya da nasıl katlettiklerini, evliliğin mi aşkı öldürdüğünü yoksa insanın evlendikten sonra aşka artık zaman ayırmamasının mı aşkın katili olduğunu bu kitabın sayfalarında bulacaksınız."

Bence çiftlerin her ikisinin de okuması gereken bir kitap.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Evlilik değil aslında aşkı öldüren.Eğer aşkla beraber bir paylaşım arkadaşlığı da doğmuşsa aşk eski şiddetini yitirdiğinde yoldaşlık devam ediyor.Ama arada paylaşıma dayanmayan sadece çekime dayalı bir aşk varsa o bitince çift kabak gibi ortada kalıyor.Neden birlikte olmak gerektiğini bulmalı önce yoksa pjamalı hallere dayanmak imkansız oluyor.

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

çok güzel bir kitapmış.. kesinlikle bence de çiftler aşkı öldürüyor,evlilik değil.. mesela ben eşimi evlendiğim günden daha fazla seviyorum..

Stil Direktoru dedi ki...

GERÇEK AŞKLAR ÖLMEZ! Öyle olsa çoktan aşkımız biterdi be cano :)

lezzettabağı dedi ki...

Bu kitabı bütün evli çiftlerin ,özellkle genç evlilerin okumasını tavsiye ederim.. Okuduklarında evliliğe,ilşkilerine ve hayata bakış açıları değişecek..

whiterose dedi ki...

mrb.. bu yazarın bir kitabını okumuştum amaa pek beğenmedim aile içi karmaşık ilişkilerden bahsediliyordu ..paylaşım için sağol takip güzel kitapları not alıyorum alıcam inşallah... vazoya bir gül düştü adlı bir kitaptı .

kitap sever dedi ki...

bence evlilik aşkı öldürmez. bunun evlilikle değil beraber çok zaman geçirme ile ilgisi var. Evli olmayıp uzun süre aynı evi paylaşanlarda aşkı öldürebiliyor.