26 Haziran 2015 Cuma

Kadın Beyni Erkek Beyni / Serkan Karaismailoğlu


Beyne olan merakım yaklaşık birkaç sene önce başladı. Bunda sevgili arkadaşım Esra Öz'ün payı büyük. Onun sayesinde N Beyin'i tanıdım. Serkan Karaismailoğlu ve Sinan Canan'ın kurdukları N Beyin grubu, beyin üzerine süper ötesi şeyler anlatan, bizlere beyni sıkmadan bıkmadan usanmadan anlatan bir gruptu. Şimdi Serkan Karaismailoğlu sanırım gruptan ayrıldı, farklı üyelerle yoluna devam ediyor N Beyin.

Serkan Karaismailoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı'nda doktora yapmış ve halen aynı kurumda çalışmaya devam ediyor. Kitapta beyni size öyle güzel anlatıyor ki bayılıyorsunuz!Şaka değil, gerçekten okurken bayılabilirsiniz :) Esprili dili, açıklayıcı anlatımı ve verdiği önemli bilgiler ile okurken bir de bakmışsınız bütün kitabı çizik çizik çizmişsiniz!Aslında hiç sevmem okurken kitabı çizmeyi ama bu kitapta çizmem gerekti napıyım, hepsi çok faydalı bilgilerdi.

Altını çizdiklerimden bazıları:

- "Son 10 yılda yapılan çalışmalar çok net ortaya koymaktadır ki beynimizin kendine ait bir cinsiyeti vardır. Beynimizin sahip olduğu cinsiyet, biyolojik cinsimizden bağımsızdır. Yani genel anlamda erkeklerin çoğu erkek beynine, kadınların çoğu dişi beynine sahip olmakla beraber bunun tam tersi de söz konusu olmaktadır."

- "Erkekler kadınların söylediği şeyleri düşünürken, kadınlar erkeklerin söylemediği şeyleri düşünür."

- "Hollanda ve Portekiz'de yapılan bilimsel çalışmalar, erkeklerin beyni ile ilgili çok enteresan bir durumu gözler önüne sermiştir. Ergenlik dönemindeki testosteron ve östrojen hormonlarındaki dalgalanmaların, kız ve erkeklerin beyinlerinde duyma farklılıklarını iyice belirginleştirdiği gösterilmiştir. Örneğin yapılan bir çalışmada yaşları 17-25 arasında olan sağlıklı erkek ve kadın gönüllülere iki tip ses dinlettirilmiştir. Bu seslerden birinde kişilere müzik dinletilirken diğerinde belirli bir frekansta kendini tekrarlayan parazit sesler dinlettirilmiştir. Gönüllüler bu sesleri dinlerken eş zamanlı olarak beyin görüntüleri incelenmiştir. Kadınların beyninde hem müzik hem de parazit sesin etkin bir şekilde analiz edildiği görülmüştür. Yani beynin ilgili kısımları her iki ses türünde de aktif bir şekilde çalışmaktadır. Diğer taraftan erkeklerdeki durum bir miktar farklı sonuçlar ortaya koymuştur.
Erkeklerin beynindeki ilgili alan, kadınlarda olduğu gibi müzik dinlerken etkin bir şekilde çalışır ancak parazit sesini duyduğunda kadınlardan farklı olarak buradaki aktiviteyi durdurmaktadır. Yani parazit gibi kendini tekrarlayan bir ses durumu söz konusu olduğunda erkek beyninde ilgili alanlarda aktivite durmaktadır. Çok ilginç bir şekilde erkek beyni tekrar eden uyarıya daha fazla ket vurmaktadır. O nedenle sevgili kadınlar bir şeyi defalarca tekrarlama çabanız aslında erkeğin sizi hiç duymamasına neden olmaktadır. Çünkü erkek beyni sizin yaptığınız bu tekrarları otomatik olarak parazit gibi algılayıp beyindeki ilgili bölümde aktiviteyi kapatmaktadır. İşte bu nedenle erkek, duyamadığı bu tekrarlara "dır dır" adını vermektedir."

Bu kitabı herkes okumalı herkes! Uçarı kaçarı yok!


2 yorum:

derya dedi ki...

çok iyiymiş:)mutlaka bir ara alacagım...

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir tanıtım olmuş. Okuma isteği ve merakı uyandırdı kitabı. Teşekkürler