12 Aralık 2012 Çarşamba

La Sonsuzluk Hecesi / Nazan Bekiroğlu


Hani çok güzel bir şarkı vardır, "Geç buldum çabuk kaybettim" diye... İşte tıpkı onun gibi, ben de Nazan Bekiroğlu'nu geç buldum ama kaybetmeye hiç niyetim yok!

Uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı Nazan Bekiroğlu. Methini herkesten duyuyor ama bir türlü okumak kısmet olmuyordu. Sonunda bir sabah kitapçıda gözüme çarpınca alıp okumaya karar verdim.

Hani bazı yazarlar vardır, ilk defa okursunuz bir kitabını, çok beğenirsiniz ve o yazarın tüm kitaplarını alıp okumak istersiniz. O kadar eminsinizdir çünkü diğer kitaplarının da birbirinden nefis olduğuna. Okumasanız da biliyorsunuzdur bunu; bir tek kitabı yeter, yazarın ne kadar eşsiz bir anlatımı olduğunu anlamanıza. Ben böyle hissederim bazı yazarları okuduğumda. İşte Nazan Bekiroğlu da bu yazarlardan.

La Sonsuzluk Hecesi bence bir başyapıt niteliğinde. Okuyor ama doyamıyorsunuz, yazarın o müthiş kalemi sizi öyle etkiliyor ki, gözyaşlarınıza hakim olamıyorsunuz kitabı okurken. Ama bu gözyaşlarının sebebi kitapta anlatılan acıklı bir olay değil. Kitapta anlatılan hikaye ve yazarın anlatımı, kelimeleri, üslubu o kadar güzel ki, sizde bir ağlama hissi uyandırıyor elinizde olmadan.

"...Söyle, dedi Kabil, neden? Neden bana bu tutkuyu, bu arzuyu verdi? Ben'imin benliğini o arzuda seyrettirdi. Sonra da beni ben yapan yanımı koparıp atmamı istedi? Benimle Sidre'nin arasına ezelde o şeyi koyan kim? Sonra tutup, vazgeç, giyen kim? Bana bu nefsi veren, bu isteği, bu hevesi hamuruma katan, sonucundan niye beni sorumlu tutuyor? Kim kimi suçluyor?..."

"...Aşkının neyin üzerinde değil neyin altında durduğuna dikkat et. Sıralamana itibar et. Aşkı nefisten o zaman ayırırsın. Nefsinin altında bıraktıkların kadar eksik, üzerine koyabildiklerin kadar fazlasındır ancak..."

Bu kitap bir kez değil, birkaç kez sindire sindire okunacak bir kitap. Ben okumayan herkese mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum. Şimdi sırada Nar Ağacı var, Nazan Bekiroğlu'nun son kitabı!

12 yorum:

Mehtap dedi ki...

İki sene once bu kitabiyla tanismistim yazarin cok guzel. dedigin gibi tekrar tekrar okunacak bir kitap. Daha sonra "Yol Hali"adli kitabini okudum o kitap da guzel. simdi de "Nar Agaci"ni okuyorum. cok akici...
yazarin diger eserlerini de alacagim en kisa zamanda. Ben de tavsiye ederim
iyi okumalr size.

mavilale dedi ki...

nazan bekiroğluyla tanışmış olmanız sevindirici ben de şu anda nar ağacığını okuyorum harika gidiyor
ben size yusuf ile züleyhayı da tavsiye ederim nazan bekiroğlunun ilk okuduğum kitabı harika ötesidir

maviumut dedi ki...

okunacaklara ekledim bile;)teşekkürler yorum için.

flzpink dedi ki...

Nazan Bekiroğlu'nun methini hep duyuyorum ama açıkçası yayınevi nedeniyle biraz mesafeli duruyordum. Haftasonu da Nar Ağacını alıp almama konusunda kararsız kalmıştım. Sizin yorumunuzdan da yola çıkarak okumaya karar verdim. Teşekkür ederim :)

gonca keskin dedi ki...

Bu yorumdan sonra okumak farz oldu :)teşekkürler..

Nour dedi ki...

Nazan Bekiroğlu'nu ben de ilk kez bu kitapla tanıdım, evet çok güzel fakat neden bilmiyorum betimlemelerin yoğunluğu zihnimi çok yordu sanki. Ben de eminim diğer kitaplarının güzel olduğuna hatta Nar Ağacı elimde ama bekletiyorum biraz araya başka şeyler girsin biraz özleyeyim diye :)

AysHa dedi ki...

çok sevindim okumana ve paylaşmana.
naçizane tavsiyem, ''Nar Ağacı''nı da oku.
ekim ayında çıktı.
taze taze oku.

acemi blogger dedi ki...

Nazan Bekiroğlunun okuduğum ilk kitabı yusuf ile züleyha idi. Beğenerek okumuştum. Nedense bu kitabı süslü dilinden dolayı bitiremedim. Aslında dili güzelde benim anormal dönemime denk gelmiş demek.
Nar ağacıda okumak istediğim kitaplardan biri. Öncelşk elimdeki stoklarda :)
Keyifli okumalar.

Syhn dedi ki...

katılıyorum katılıyorum katılıyorum :)))
kesinlikle bambaşka bi yazar bambaşka bi kitap!
hani belki önce diğer kitaplarından başlasam bu kadar hoşuma gitmezdi onu da biliyorum.

mavilale dedi ki...

nazan bekiroğlunun nesiri şiir gibi yazma tarzı var arkadaşlar romanlarını günün birinde filme çekme ihtimalleri yok. iyi ki yok. ama dilinin ağırlığından şikayet eden canlar ben nazanbekiroğlunun tüm kitaplarını okudum diyemem ama epey oldu yani bir çırpıda sayamadım o kadar çok nar ağacı klasik tarına göre daha rahat anlaşılır bir dille yazılmış. ben 250. sayfadayım o alışık olduğum tarzda değil ama yinede çok çok güzel

kontes dedi ki...

son okuduğum kitap bir N.B kitabıydı; yorumum :
http://www.kontesce.blogspot.com/2012/12/nun-masallar-nazan-bekiroglu.html


bunu da önerdi bir izleyicim, bakacağım :)

obilirobilmez dedi ki...

Bunu okunacaklara ekledik:) Teşekkür ederiz.
Sevgiler..